Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

A padlizsán egyedülálló egészségügyi előnyökkel rendelkezik, beleértve az erős csontok építését, a csontritkulás megelőzését, a vérszegénység tüneteinek csökkenését, a kognitív funkciók növelését, a szív- és érrendszeri egészség megőrzését, az emésztőrendszer védelmét, a cukorbetegség kezelését.

A padlizsán csodás egészségügyi előnyei elsősorban vitamin- és tápanyag-, illetve ásványianyag-tartalmából származik. Gazdag forrása a B6-, a C- és a K-vitaminnak, illetve a niacinnak, a tiaminnak, a magnéziumnak, a foszfornak, a réznek, a folsavnak, a káliumnak és a mangánnak. Sok rost van benne, nem tartalmaz koleszterint és telített zsírt sem.

Kiváló forrása az étrendi rostoknak, amely a kiegyensúlyozott étrend részét kell, hogy képezze. A rostanyag elengedhetetlen a gasztrointesztinális egészség szempontjából és a bél rendszeres mozgatásához. A rostos anyag stimulálja a perisztaltikus mozgást, a simaizmok összehúzódását, illetve a rost stimulálja a gyomornedv szekrécióját, ami elősegíti a tápanyagok felszívódását és a táplálékok feldolgozását.

A rostanyag a szívbetegség kialakulásának esélyét is lecsökkenti, hiszen megszünteti a rossz koleszterin magas szintjét, ami kezelés nélkül elzárhatja az ereket és az artériákat, így megnövelve a szívinfarktus és a stroke kialakulásának kockázatát.

Mivel a padlizsán nem tartalmaz zsírt és koleszterint, így nagyon egészséges tápláléknak számít. Azoknak is ajánlható, akik le szeretnének fogyni vagy küzdelmet folytatnak az elhízás ellen. A zöldség rosttartalma gátolja a ghrelin, vagyis az éhséghormon felszabadulását, illetve annyira eltelít, hogy csökkenteni képes az étvágyunkat és ezáltal a fogyást jelentősen megtámogatja.

A padlizsán a csontok egészsége szempontjából is hasznos lehet számunkra. Legfőképpen azoknak, akik a csontritkulás kockázatának vannak kitéve. A padlizsán jelentős mennyiségű vasat és kalciumot tartalmaz, amely ásványi anyagok a csont egészségének és teljes erejének szerves részét képezik. A padlizsánban lévő kálium pedig elősegíti a kalcium felszívódását, így a padlizsánról elmondhatjuk, hogy a csontritkulás és a csontok egészségének átfogó és rendkívül hasznos „segédeszköze”.

A fitotápanyagok, a kognitív aktivitást és az általános mentális egészséget biztosítják számunkra. Nem csupán a szabad gyökök elleni védekezésben vesznek részt, de általuk az emberi agy és szervezet is biztonságban van a toxinoktól és a betegségektől. Emellett növelik az agy vérellátását azáltal, hogy oxigénben gazdagabb vért szállít az agyba, stimulálja a neurális utakat a fejlődéshez, növeli a memória erejét és az analitikus gondolkodást.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Életigenlők.hu

Similar Posts