Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

A len (Linum usitatissimum) egynyári növény, amely akár a másfél méteres magasságot is elérheti. A növénynek szürkészöld, keskeny levelei és fürtökben álló, csodaszép égkék virágai vannak. A len a lenfélék családjába tartozik több mint kétszáz más fajjal együtt. A len gyógyító hatását már évezredek óta ismerték, de babonák is kapcsolódnak ehhez a növényhez. Az egyik ilyen legenda Egyiptomhoz fűződik. A fáraók sírjában gyakran helyeztek lenmagot, hogy ez az egészséges növény kísérje el utolsó útjára az elhunytat. Viszont a régészek már őskori leletek között is találtak olyan kötélszerű anyagot, amelyet az ősemberek vadon termő lenből készíthettek.

A lenmag valóban nagyon jó hatással van a szervezetre, többek között a növényben található rostok és olaj miatt. Hatóanyagai a következők: lignánok, telítetlen zsírsavak, glikozidok és nyákok. A lenolajban nagy mennyiségben van jelen a linolénsav, amelynek többek között az érelmeszesedés kialakulásának megelőzésében van kiemelkedő szerepe.

A len értékes rostjait a növény szárából, míg az olajat a magokból nyerik. A lenmag tojás alakú, lapos, fényes, barna színű, körülbelül 5-6 mm hosszú és az egyik végén hegyes. A lenmagnak kiemelkedő szerepe van a gyógyításban. Mivel a magvaknak igen magas a nyálkatartalma, ezért ezt hashajtásra lehet alkalmazni. A magok serkentőleg hatnak a bélperisztaltikára és ez elősegíti, illetve meg is gyorsítja a béltartalom áthaladását.

A gyógynövényként is funkcionáló lent lehet használni gyulladások csökkentésére, például az emésztőrendszer gyulladásainak csökkentésére, megszüntetésére. A lenmagot használhatjuk különféle bélbetegségeknél és emésztésszabályozásra is.

Légúti hurutoknál ez a növény hatékonyan képes enyhíteni az irritációt. Bőrproblémákra is érdemes kipróbálni. Ha valaki rendszeresen fogyasztja a lenmagból készült teát, vagy lenolajjal készít egyes ételeket, vagy összezúzott lenmagot szór az ételeibe, nagyon nagy segítséget nyújt ezzel az egyik legfontosabb szervének, a májának, hiszen a len segítséget nyújt a méreganyagok szervezetből történő kiürüléséhez. Így a májra kevesebb teher nehezedik és hatékonyabban képes ellátni alapvető funkcióit. A méregtelenítés a bőrünkön is meglátszik, ugyanis sokkal tisztább és üdébb lesz.

Hogyan készíthetünk a lenmagból teát? Törjön össze két evőkanálnyi lenmagot, majd áztassa azokat három deciliter hideg vízben. Hagyja a magokat húsz percig ázni, majd melegítse fel és szűrje le. Székrekedés esetén érdemes kisebb kortyokban elfogyasztani a lenmagból készült teát. Az eredményre körülbelül fél napot kell várni.

A lenmagból borogatást is készíthetünk, amely elsősorban bőrfekélyt és furunkulust gyógyít. Tegyen egy kisebb vászonzsákba négy-öt evőkanálnyi lenmagot, majd helyezze a kis zsákocskát forró vízbe. Hagyja az edényben legalább 5 percig, majd a kis zsákot helyezze a beteg testrészre, bőrfelületre.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Életigenlők.hu

Similar Posts