Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

A csontsűrűség és a csontokban lévő ásványi anyag csökkenése csontritkulás kialakulásához vezethet. Csontritkulás kialakulhat hormonális egyensúlyhiány, D-vitamin- vagy kalciumhiány miatt. Oszteoporózis esetén a gyógyszeres kezelés mellett vannak olyan étrendi kiegészítők és táplálékok, amelyek szintén sokat segíthetnek a betegség lefolyásának lassításában.

Csontritkulás esetén segíthet a hüvelyesek, a vörös lóhere, a poloskavész, a kalciumkiegészítők fogyasztása, az alkoholfogyasztás minimalizálása, a dohányzás abbahagyása, az egészséges testsúly fenntartása, a rendszeres testmozgás és a fehérjebevitel csökkentése.

A legjobb mód, hogy a csontok sokáig erősek maradjanak, az az ásványi anyagok bevitele, különösen a kalcium mennyiségének növelése. Az étkezési ecetet összefüggésbe hozták ennek az ásványi anyagnak a növekedésével, mivel az ecet megnöveli a kalciumfelvétel hatékonyságát.

A fitoösztrogénekben gazdag étrend is sokat segíthet, mivel ezek az egyik női nemi hormonhoz, az ösztrogénhez, pontosabban annak a receptoraihoz kötődnek. A csontsűrűség csökkenése nőknél a legtöbb esetben ennek a hormonnak az alacsony szintjével magyarázható.

A vöröshere is segíthet a csontvesztés megelőzésében. Egyes kutatások arra mutatnak rá, hogy legfőképpen a gerinc régiójában állítja meg a csontvesztést. Azonban ezt a gyógynövényt nem ajánlatos azoknak fogyasztani, akik hormonfüggő daganatban szenvednek, vagy esélyük van az ilyen jellegű daganat kialakulására.

A lazac különösen gazdag kalciumban és D-vitaminban, valamint jótékony omega-3 zsírokban, ezért ajánlatos rendszeresen fogyasztani a csontritkulás megelőzése érdekében.

A spenót is gazdag forrása a kalciumnak, de más keresztesvirágú zöldségek is bővelkednek ebben az ásványi anyagban, például a kelkáposzta, a brokkoli vagy a kelbimbó.

A poloskavészt gyakran a menstruáció kellemetlen tünetei esetén használják a nők, de fitoösztrogén vegyületekben is gazdag, így nagyon ajánlatos a fogyasztása azon nők számára, akik a menopauza szakaszába léptek.

Ahogy a kalcium, úgy egy másik ásványi anyag, a magnézium is elengedhetetlen az egészséges csontok fenntartásához. A csontbontó folyamatok megelőzésében a mangán is segíthet. A frissen facsart ananászlé gazdag forrása a mangánnak, de a barna rizs, a kukorica, a hüvelyesek, a diófélék és a magvak is sokat tartalmaznak belőle.

Forrás: gyogyszernelkul.com

eletigenlok.hu

Similar Posts