Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Mindannyian tudjuk, hogy rendkívül fontos a fizikai egészség megőrzése. Az egészséges táplálkozás még abban is a segítségünkre lehet, hogy kezeljük a stresszt, hogy enyhítsük a depressziót, hogy sokkal jobban érezzük magunkat.

Az egészséges táplálkozás a mentális boldogságot is biztosítani tudja. Mentesek leszünk a depressziótól, elkerülhet bennünket a krónikus szorongás, élesebbé válik a gondolkodásunk, sokkal több lesz az energiánk és még aludni is sokkal jobban fogunk, ha a megfelelő táplálékokat vesszük magunkhoz.

Az egészséges táplálkozás még az öregedési folyamatokat is lelassíthatja és általa akár még az idősebb korban jelentkező demenciát is elkerülhetjük. A megfelelő táplálkozás tehát nemcsak fizikai, hanem mentális, érzelmi és kognitív egészséget is biztosít azok számára, akik ezt és nem a helytelen életmódot preferálják az életükben.

Számos tudós teszi le a voksát a mediterrán diéta mellett, amely étrend táplálékai meglehetősen tápanyag-gazdagok, illetve feldolgozatlanok, azaz a boltokban kapható élelmiszerekkel ellentétben nem estek át olyan eljáráson, ami rontja ezen táplálékok minőségét és tápanyagtartalmát. A mediterrán étrend egészséges táplálékai javítják a lelki egészséget, a szív- és érrendszeri egészséget, jobb immunitást és közérzetet biztosítanak.

Milyen táplálékok tartoznak az egészséges kategóriába? Sokféle táplálék sorolható ide. A teljesség igénye nélkül a lista: teljes kiőrlésű gabonák, bab, csicseriborsó, lencse, zöldségek, elsősorban a zöld leveles zöldségek, gyümölcsök, különösen a bogyós gyümölcsök, hal, baromfi, tenger gyümölcsei, diófélék, magvak, olívaolaj, tiszta víz és néha egy-egy pohár vörösbor.

Az egészséges táplálékok nem tartalmaznak hozzáadott sót és cukrot, illetve a zsírtartalmuk sem magas.

A sült ételek és a vörös húsok nem tartoznak az egészséges táplálékok sorába, a vaj és a sajt fogyasztása megengedett, de nem minden nap.

A lehető legjobbat akkor teszi az egészségével, ha a saját otthonában készíti el az ételeit és kihagyja az életéből az éttermi, gyorséttermi ételeket.

A táplálkozás fontos része az egészséges életmódnak, de a rendszeres testmozgással is sokat segíthetünk egészségünk megőrzéséért.

Forrás: gyogyszernelkul.com

eletigenlok.hu

Similar Posts