Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Az emberek nagy része kávéval indítja a napot, pedig az éhgyomorra megivott kávé negatívan hat az egészségre. Pedig a kávéról az utóbbi időben az is bebizonyosodott, hogy csökkenteni tudja a szervezetben kialakuló DNS-károsodást.

Ha valaki már kora reggel, éhgyomorra kávét iszik, úgy megnőhet a szervezetében a kortizolszint. A kortizol nevű hormon felelős a szervezetben az immun-, az anyagcsere- és a stresszválaszért.

A kávéban található koffein tehát megemeli a kortizolszintet, más néven a stresszhormon szintjét a szervezetben. Ha túl sok stressznek van kitéve egy emberi szervezet, az nemcsak hangulatingadozásokat képes okozni, de számos egészségügyi problémáért is felelőssé tehető.

A kávé hatására túl sok sav termelődhet, ami okozhat savas refluxot is, ez pedig irritálhatja a nyelőcsövet. A savas környezetben gyomorégés is kialakulhat. Ha ez túl hosszú ideig áll fenn, akkor akár gyomorfekély is kialakulhat.

Mivel reggel még üres a gyomor, így a kávé stimuláló hatása még inkább felerősödik. Az éhgyomorra fogyasztott kávé a fizikai egészségre is negatívan hat, de mentális problémákat is generálhat. A túl sok kávé okozhat ok nélküli idegességet, hangulatingadozást, depressziót, de még a kézremegésnek is oka lehet.

Aki túl sok kávét fogyaszt, túl sok koffeint visz be a szervezetébe, ez pedig akár szorongáshoz vagy pánikroham kialakulásához is vezethet. A hosszú távú tünetek közé tartozik a nyugtalanság, a remegés, a kipirult arc és a felgyorsult szívverés.

Hozzáértők szerint az első reggeli kávét délelőtt tíz óra körül lenne szabad csak elfogyasztani, de csak akkor, ha valaki addigra már túl van a reggelin. Naponta sok kávét sem szabad elfogyasztani. Napi 2-3 csészével javasolt és az utolsó csésze kávét délután 2 és 3 óra között kellene meginni ahhoz, hogy éjszaka megfelelően tudjunk aludni az elfogyasztott koffeintől.

Ha délután mégis szeretne valami koffeines italt inni, akkor kávé helyett döntsön a zöld tea mellett, amely tele van antioxidánsokkal, ezek jó hatással vannak az egészségre.

Forrás: gyogyszernelkul.com

eletigenlok.hu

Similar Posts