Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 6 perc

Ferenczy László természetgyógyász, a népszerű “Egészségkönyv” szerzője azt vallja, hogy az egészséget megőrizni és a betegségből meggyógyulni is természetes úton, a természet erejével kell – fűvel, fával, virággal és ezzel még jót is teszünk a levegővel, vízzel, földdel. A szakember egy természetes életmódot többféle formában terjesztő ismert hazai cég képviselője és csak akkor kritizál, ha tudja a megoldást is…

– Miként kerültél kapcsolatba a természetgyógyászattal, honnan fű, fa, virágszeretet?

– Eredetileg villamosmérnök-tanári diplomát szereztem. Ez azért fontos, mert van egy nagyon racionális énem is. Bigott materialista vagyok, aki kőkemény idealista is, és ez a hozzáállás nagyon sokat segít a munkámban. A természetgyógyászattal régóta foglalkozom, első körben kaptam vizsgáztató jogosítványt az ETI-ben. Orvos-természetgyógyász rendelést folytattam több mint tíz évig, ám

eközben rájöttem, hogy nem halat kell adni az embereknek, hanem megtanítani őket halászni.

Így kerültem kapcsolatba egy olyan magyar céggel, ami ebben segített. Mindig is kíváncsi, kicsit kétkedő ember voltam, nem fogadtam el a standard válaszokat, de amiben kétkedtem, annak utána is jártam, mert azt tanultam édesapámtól, hogyha valamit kritizálok, csak akkor tegyem, ha tudom a megoldást is. Az a csodálatos, hogy ma már a természetgyógyászat ugyanolyan bizonyítékokra épül, mint a mai bizonyítékokon alapuló orvoslás, sőt ősidők óta tapasztalaton alapul, mégis további bizonyítékokat kell szerezni a hivatalos gyógyászat számára a már régen gyógyhatásúnak bizonyult gyógynövényekről.

Pontosabban?

–  Feje tetejére állt a világ. Nem mondhatom, hogy a macskagyökér nyugtat, de a belőle előállított valériánára, igen. A természetes megközelítésnek kellene alapnak lenni, és amit ma akadémikus orvoslásnak hívunk, annak pedig alternatívnak. Én nem természetgyógyásznak tartom magam, hanem integratív gyógyítónak.

Az integráció azt jelenti, hogy benne van az akadémikus orvoslás, az ősi, tapasztalaton alapuló gyógyítás és az interdiszciplináris tudományok is, mint a kvantumfizika, kvantummechanika, kvantuminformatika.

Ez utóbbiakat azért tartom fontosnak, mert az a klasszikus bibliai mondat, hogy legyen a te hited szerint, ma már nem hit kérdése, hanem tény. Hiszen a mögött kvantumfizikai bizonyítékok vannak, hogy az ember hitrendszere az anyagi folyamatokat befolyásolja.

– A természet közeliség inkább a mediterrán népek sajátja…

– Nemcsak a mediterrán népekre jellemző ez a szemléletmód, a magyar emberek nagy része még negyven-ötven éve javarészt mezőgazdasággal, földműveléssel foglalkozott. A föld sok mindenre megtanította őket, így nem volt ismeretlen számukra a vetés-aratás, az ok-okozat törvénye, hogy ki mint vet, úgy arat, és ha burgonyát ültettek, nem számítottak répára. A mai kultúránkban nem vesszük tudomásul az ok-okozat törvényét, tehát ha valakiről megállapítja az orvos, hogy súlyos beteg, az egy következmény.

A rákgyógyításnak van egy titkos módja, a megelőzés. Minél súlyosabb egy betegség annál kevésbé gyógyítható egyféle gyógymóddal, vagy csodaszerrel.

A rák sok-eredetű, ezért nem egy szinten, nem egy síkon kell gyógyítani, nem lehet csak C vitaminnal, gyógyteákkal, tápszerekkel vagy csak sugár- és kemoterápiával, műtéttel gyógyítani. Az igazság valahol középen van. A betegséget nagyon befolyásolja a személyiség, a szociális környezet, és hogy miként gondolkodunk a világról. Nagyon hiányzik az iskolákból az úgynevezett életcsinálás művészetének, az önismeret útjának a tanítása. hogy az életem harmonikus, boldog legyen. Ennek három alappillére van: a fizikai egészség, a pénzügyi háttér és az időgazdálkodás. Ha ezek közül egy sérül, a másik kettőt is magával rántja.

– Véleményed szerint a komplementer medicina hogyan kerülhet be a hagyományos egészségügybe?

– Nehéz, nagyon nehéz kérdés. A pénz irányítja a világ mozgását, egyre élesebb harc folyik a természetgyógyászat és az akadémikus orvoslás azon gyógymódjai között, ami teljes egészében a gyógyszeripar kezében van. Nagyon szűkül az a mozgástér, ahol állíthatok valamit egy táplálék kiegészítőről. Döbbenetes, hogy Magyarországon egy alapvető táplálék kiegészítőt csak 100 milligrammig engedélyeznek, ellentétben más EU-s államokkal, ahol 400 milligrammig. A koleszterin-csökkentő gyógyszerek viszont óriási pénzt jelentenek, ám enzimblokkolók és szív-izomkárosodást okozhatnak.

– Beszéljünk a választás szabadságáról, illetve felelősségről a beteg és az orvos esetén is…

– Ez egy nagyon nagy csapda. Apám annak idején azt mondta ahhoz, hogy választani tudjak, megfelelő információra van szükség.

Sajnos az a tumoros beteg, akit odarendelnek a bizottság elé, csak pár perce van eldönteni, hogy a kemoterápia, sugárkezelés igen, vagy nem. Nincs ott egy hiteles természetgyógyász vagy hiteles mérnök, fizikus, hogy megmondaná, hogy háromszori röntgen-sugárzás többet árthat, mint használ.

Nehéz egy laikus embernek dönteni, amikor manipulálják, kényszerítik. Nem egy olyan páciensem volt, aki azt mondta, ha ezt nem vállalom, nem jöhetek kontrollra. Akkor hol beszélhetünk választásról?

– A rák ellen, az emberért, a holnapért! Alapítvány színes, tizenkét szirmú virága közül kiválasztottál egy szirmot, és hozzátettél valamit…

– Igen, az imát választottam ki, de én inkább azt írnám oda hit-hiedelemrendszer. Már céloztam rá, hogy rendkívül fontos, hogy mi a hitünk, meggyőződésünk. A legcsodálatosabb számomra az a bibliai mondat, hogy legyen a te hited szerint, mind Biblián belül, mind Biblián kívül. Az imával kapcsolatban az a fenntartásom, hogy az emberek nem tudnak imádkozni. Istenre úgy tekintenek, mint egy hűtőszekrényre: hogy add nekem ezt, add nekem azt.

Egyetlen egy imát ismerek, ami úgy kezdődik, végtelenül hálás vagyok és köszönöm! Megkérdezték tőlem, hogy egy áttétes, végső stádiumú beteg, miért legyen hálás. Azért, mert mindig a „van”-ból építkezünk. Meg kell találni azt a pici dolgot, amiért halás lehetek, abból felépíteni többet, akár az egészséget, akár az anyagiakat, akár a kapcsolatrendszert.

A transzcendencia előbb-utóbb minden ember életében megjelenik: ki vagyok én, hogy működöm, honnan jövök, hova tartok, mi végre vagyok a földön? Mi lenne, ha ezt már tízen-húszon éves korban elkezdenénk tanítani, milyen jó lenne, hogy nem a tumoros betegeknél kerülne szóba, hogy önmagával, a lelkével is foglalkozzon. Szerintem csak egyetlen egy betegség gyógyíthatatlan a hülyeség, a butaság, ezt mondta nagyanyám, akinek tökéletesen igaza volt. Van olyan páciensem, akinek utolsó stádiumú, áttétes májrákot diagnosztizáltak és most jól van. És vannak ismerőseim, akik az influenzába haltak bele…

– Misztifikált nagyon az egészséges életszemlélet-kialakítás… Hogyan érteted meg a hozzád fordulókkal az út lényegét?

– Egyáltalán nem olyan nehéz egy embert meggyőzni, mert minden meggyőződés belülről fakad. Inkább rádöbbenteni kell arra, hogy köze van a saját életéhez, és nem misztikus dolog, hogy egyfajta lelki életet éljen.

Nem szeretem eleve ezt a szót, hogy ezoterikus, azt se hogy pozitív gondolkodás. Ne nézd a fát, ha nem akarsz neki menni, tehát céltudatos gondolkodás és nem pozitív gondolkodás kell. Ha az embernek fáj a lába, akkor fáj, de ezt nem kell szajkózni, egyszer kell mondani, az a jelen állapot és kitűzni a célt, a kívánt állapotot.

A magyar nyelv csodálatos, szakrális nyelv csak néhány példa; „meghasadt a szíve”, „epét hányt az irigyégtől”, „ezt nem tudom lenyelni”, eláruljuk verbális kommunikációnkkal, hogy miként állunk a világhoz és saját magunkhoz. A nehezebb talán az, rádöbbenteni, hogy mindenki felelős az életéért. A természettudomány szerint nincs véletlen

Az életünkért felelősek vagyunk. Ha el tudom érni, hogy ne gondoljunk haraggal senkire, mert a gyűlölet tényleg elpusztít – elsősorban saját magunkat, nem akire irányul -, ha meg tudjuk érteni, hogy a szeretet annyi: elfogadlak. Az egy döntés, hogy a másikat, nem akarom megváltoztatni. Tehát sokkal könnyebb ez a dolog, mint elsőre tűnik.

– Igaz, hogy a természetgyógyászattal úgy kerültél kapcsolatba, hogy meggyógyítottad a betegségedet?

Nem. A természetgyógyászattal úgy kerültem kapcsolatba, hogy teljesen tagadtam, bigott racionalista, materialista voltam, azt mondtam, ilyen nincsen. Volt egy csodálatos professzorom az egyetemen, akihez elmentem és azt mondtam, hogy megbolondult a világ, mindenféle láthatatlan, geopatikus sugárzásoknak tulajdonítanak jelentőséget.

A prof azt válaszolta, legyek nyitottabb, járjak utána, mert sokkal több dolog van, amiről fogalmunk sincsen, és amiről van, az se úgy van.

El is kezdtem valóban kutatgatni, nem volt még természetgyógyászat, csak kozmo-bio-energetika ebből nőtt ki a törvény, meg az egész vizsgarendszer. Összegyűjtöttem azokat, akik hasonlóan gondolkodnak, sokat tanultunk együtt. Csak később jelent meg a betegségem, kétszer is megkísértett, amit orvosilag gyógyíthatatlannak diagnosztizáltak, de itt vagyok egészségesen.

– A láthatatlan világot nem hinni, hanem megtapasztalni kell…

– Az a csodálatos, hogy ma már nagyon sok dolog, amit korábban csak hinni lehetett, most megtapasztalható. Ha valami nem fér bele a tudásomba, a hit-hiedelemrendszerembe, ha érdekel, kezdjek el vele foglalkozni, ha nem, mert úgymond tudományosan nem értem, nem is érdekel a dolog, akkor nem hazudtolom meg a másikat, aki megtapasztalta az általam hihetetlennek tűnőt.

Minden orvos, és természetgyógyász két dolgot tehet vagy támogatja a szervezetünk öngyógyító folyamatait, vagy gátolja. Én nem tudok gyógyítani, nem hiszem, hogy tud bárki is. Segíteni tudok, segíteni egy nálam jóval összetettebb, bonyolultabb rendszert.

Rácsodálkozunk az Eiffel- toronyra… De nem az Eiffel-toronyra kell rácsodálkozni, hanem egyetlen kicsi sejtünkre, amelyik másodperc alatt többszázezer biokémiai folyamatot hajt végre. Hát ez csoda és megfelejtkezünk erről a csodáról és ennek a csodának mi vagyunk a királyai és a királynői, csak meg kell tanulni uralkodni, ám ez az uralkodás a legnagyobb szolgálat.

– Könyvet írtál, a népszerű Egészség könyvet. Rövid, tömör, velős mindenre kitér bárki, aki az egészséghez keresi a természetes utakat, ha belelapoz, a betegség oldaláról kap választ arra, hogy mi az, amit alkalmaznia kell..

– Nagyon szeretik ezt a könyvet, már több nyelven megjelent, angolul, szlovákul, románul és magyarul sokadik kiadásnál tart.

– Mit az életigenlésed?

– Nagyon szeretek élni. Fantasztikusan csodálatos a világunk, hihetetlen lehetőségekkel, szépségekkel, értékekkel teli. Rá lehet csodálkozni ezeregy dologra, ha a figyelmemet tudatosan a csodákra irányítom. Egyediek vagyunk. Megteremtettem egy olyan otthont, ahol körülvettem magam élőlényekkel rengeteget tanulok a madaraktól, a kutyáimtól és a pácienseimtől. Hangsúlyozom ennek alapja az: legyetek jók, ha tudtok, a többi nem számít.

 


Az interjú az eletigenlok.hu OnkoRádiójában “Egészség-gyógyulás, természetesen! ~ Jót teszünk fűvel, fával, levegővel” c. elhangzott riport rövid szöveges, szerkesztett változata.

Életigenlők.hu

Kapcsolódó: Interjú Ferenczy László természetgyógyásszal, a népszerű “Egészségkönyv” szerzőjével

 

 

Similar Posts