Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 4 perc

Bozó Andrea, Jászai Mari-díjas színésznőnk igazi életművész. Egerben szerzett angol szakon tanári diplomát, a Merlin Színház színészstúdiójában színész diplomát. És ha mindez még nem lenne elég, jógát oktat, az Indiai Követség Jóga Nagykövete lett, másfél éve pedig asztrológiát is tanul. Most mégsem ezekről, hanem kis kedvenceiről beszélgettem Andival, akik a nap végén lelkesen várják haza őt.

Egy kutyusod és egy cicád van, hogyan kerültek hozzád? Vásároltad vagy örökbe fogadtad őket?

Mindkettőjüket örökbe fogadtuk. A cicánk Borisz, 7 évvel ezelőtt jött hozzánk, az anyukája  kóbor cicaként jelentkezett be nálunk a kertben, 3 kölyköt szült, de egyedül ő maradt aztán életben. Lizát, a kutyusunkat pedig 3 évvel ezelőtt – miután megláttam a fotóját az interneten, és azonnal beleszerettem – az Ebremény Kutyavédő Egyesülettől fogadtuk örökbe.

Legendás kutya-macska barátságok születtek… Hogy jött az ötlet, hogy cicád és kutyád is legyen? Hogy jönnek ki egymással?

Mi a legendának a valódi “kutya-macska barátság” részét erősítjük. Inkább megtűrik egymást, de Liza – pedig ő jött később -, elképesztően féltékeny, nem bírja elviselni, ha Borisz a közelembe jön. Aki viszont azonnal kihasználja, ha Liza épp a kertben van, és máris ott van az ölemben, hogy bepótoljam a szeretgetést.

A mindennapjaid nem mondhatók rutinszerűnek, rengeteg elfoglaltságod van, sokat utazol. Mennyire hiányolnak az állataid, amikor nem vagy velük?

Jaj, nagyon! Nem is gondoltam, hogy ennyire tudnak hiányozni, elvonási tüneteim vannak, ha egy-két napig nincsenek velem. Hihetetlen öröm ilyenkor, ha hazaérek, és a boldogságtól remegő Liza az ölembe ugrik, Borisz pedig kicsit távolabbról, egy szfinx nyugalmával várja, hogy ő is sorra kerüljön. Ezért például leginkább olyan helyre megyünk nyaralni, ahová kutyát is lehet vinni. Liza rengeteg helyen járt már velünk, bicikliztünk, sőt sup-poltunk és szánkóztunk is már együtt.

Ők az első kedvenceid, vagy voltál már korábban is gazdi?

Miskolcon nőttem fel kertes házban, gyerekkoromban is mindig volt kutyánk, akik családtagnak számítottak. Aztán amikor a férjemmel összeismerkedtünk, neki is volt egy berni pásztor kutyája, Bamm, aki 13 évig élt velünk. Hosszú idő kellett, hogy újra rászánjuk magunkat egy négylábú társra. Viszont talán az örökbefogadás miatt is, Lizával még szorosabb a kapcsolatunk. Cicát soha nem szerettem volna, nem éreztem velük a kapcsolódást, nem értettem a viselkedésüket.

Aztán Borisz anyukája többször „átkóborolt” a kertünkön. Majd egyszer fogott egy madarat, letette a terasz elé, leült mellé, és várt. Amikor kimentem és észrevettem, szinte mondta, hogy „Ezt hoztam Neked. Leszünk barátok?” A madárkát persze nagyon sajnáltam, de az ajánlatot komolyan kellett venni.

Jó gazdinak tartod magad? Előfordul olykor, hogy elszakad a cérna?

Biztosan nem vagyok tökéletes, mert valószínűleg nem vagyok elég következetes, sem elég szigorú. Ezért aztán inkább elnevetem magam, ha valami váratlan dolgot csinálnak. Például idén január elsején reggel, amikor kiléptem a szobából, azt láttam, hogy Liza az asztalon fekszik a verandánkon, csóválja a farkát, és büszkén néz rám, hogy “nézd, milyen jó helyet találtam, innen sokkal jobban látok!” De egyébként Liza annyira meg akar felelni az első pillanattól kezdve, hogy ha mégis történik valami szabályszegés (például Borisz ételének titokban történő megkóstolása), a szigorúságból elég annyi, hogy teljesen szolid hangon annyit mondunk: “Mit csináltál?” Liza szégyenkezve, farkát behúzva bújik be a kanapé alá. Amitől én persze rögtön elolvadok.

Milyen gondolataid vannak a felelős állattartásról?

Nagyon pártolom az örökbefogadást, hiszen nemcsak egy hálás társat kapunk ezáltal, de megmentünk egy csodás kis lelket is, lehetőséget adunk neki egy jobb életre., gyakran a túlélésre. Fontos azonban, hogy ezt felelősséggel tegyük. Például mi is egy olyan időszakban fogadtuk be Lizát, amikor éppen nem próbáltam, tehát tudtam, hogy a következő pár hétben sokat tudok majd vele lenni, hogy megismerkedhessünk, megszokja az új helyét. Rendkívül nagyra tartom az Ebremény áldozatos munkáját, és azt, hogy ők nyomon követik a tőlük örökbefogadott állatok sorsát a későbbiekben is. Azonkívül én vegetáriánus vagyok, úgy érzem ezzel is tudok valamit tenni az állatokért.

Kérlek, oszd meg az olvasókkal a legkedvesebb állatos sztoridat…

Mindennap van valami apróság, amivel levesznek a lábamról. Például mi mindennap elmegyünk egy nagyobb sétára a közeli erdőbe. Liza számára ez a nap fénypontja. Ha otthon vagyunk, és ez nem történik meg délelőtt, akkor délután már kinn ül a teraszon, nem hajlandó bejönni, és néz befelé az ajtón, hogy na, mikor megyünk már. Amint meglátja, hogy elkezdünk készülődni, elkezd fel alá rohanni a kertben, hangosan ugat, annyira boldog és izgatott lesz, szinte sikítozik örömében, így adja hírül a világnak kurjongatva, hogy „Megyünk, igen, végre megyünk sétálni!” Szoktam is neki mondani, hogy: “Jól van, most már mindenki tudja, abbahagyhatod a hangoskodást!” Annyira cuki!

Mi az életigenlésed?

Hálásnak lenni azért, amit kapunk az élettől minden pillanatban. Hálásnak lenni, hogy ez a két kis lélek minket választott, és elhalmoz minket a szeretetével. Megköszönni a felénk áradó szeretetet, az emberekét, állatokét, a természetét, és megpróbálni minél többet visszaadni ebből a világnak, úgy, ahogyan arra éppen lehetőségünk van. Ezek nagy szavak, de egyre inkább azt érzem, hogy ez az emberi élet értelme.

Molnár Éva

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts