Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 3 perc

Az ősz sokakat elkedvetlenít, pedig a friss levegővel érkező ősz jobb és több alkalmat ad a kültéri sportokra. Nem kell elszomorodni a hűvösebb őszi napok miatt: sokkal alkalmasabbak a kocogásra, nagy sétákra, természetjárásra, túrázásra, nagy meleg és páratartalom nélkül, friss levegővel.

Séta a természetben

A mozgás egyik legegyszerűbb formája. Csupán egy pár kényelmes cipőre van szükség, és némi esőálló öltözetre, ha séta közben eleredne az eső.  Tegyük mindennapossá a sétát. Tervezzük meg a programot: menjünk minden nap vacsora után, a családdal, vagy munka, iskola előtt.

A természetjárásra ideális időt szolgáltat az ősz. Kellemes idő, kevés bogár, és persze szemet gyönyörködtető környezet. Sok kalóriát égetünk, keményen edzzük a lábunkat, közben jót nézelődünk, felfedezzük a természetet. A kocogók is szívesen indulnak el a friss levegőre futni. Nincs túl meleg, de még annyira hideg sem, hogy kellemetlenséget okozna. Kocogás közben élvezet nézni az őszi levélváltást, a természet csodás színeit.

A jóga napjaink egyik legnépszerűbb sportja, hiszen lenyugtatja az elmét, segít kikapcsolni és bónuszként csinosabb testet és feszesebb izmokat ad.

Ha hidegebbre fordul?

Amint fagyossá válnak a reggelek, szívesebben húzódunk vissza a szobába. Az edzést ekkor se hagyjuk abba, váltsunk beltéri tornára. Így nem eresztünk le, ráadásul változatos gyakorlatokat végezhetünk az edzőteremben. Ne mindig ugyanazon a gépen gyakoroljunk, legyen inkább minden alkalommal kicsit más – használjuk ki a konditerem minden lehetőségét: úszás, fittness óra, súlycsökkentő program.

Minél több lehetőség van, annál változatosabb a mozgásra fordított időnk. Ne terheljük túl magunkat elsőre, inkább menjünk le heti három alkalommal, kevesebb időre. Készítsünk egy mozgástervet, hogy minél kevesebb “üresjáratunk” legyen a konditeremben. Ha kedvenc gépünket éppen használják, legyen mindig egy másik, de hasonlóan hatékony ötletünk. Lazítsuk el a testünket, kapcsoljuk ki gondolatainkat.

Példa a kezdésre

Első nap 20 percig az ellipszisgépet használjuk, majd 20 percig egy általános erősítő gépen dolgozzunk, és nyújtsunk.

Második nap 30-45 percig edzzünk a kardiogépen.

Harmadik napon jöhet ismét 20 perces ellipszis tréning, 20 perc erősítés és nyújtás.

Edzés otthon

Ha nem kedveljük a konditermet, természetesen a lakásban is edzhetünk. A hideg közeledtével szívesebben vagyunk a szobában, használjuk ki az időt. Nem kell túl sok edzőgép ahhoz, hogy karban tartsuk magunkat pár hatékony gyakorlattal. Beszerezhetünk szobabiciklit, súlyzókat, haspadot, lépegetőt, labdát.

Állítsunk össze saját erősítő gyakorlatokat, legyen benne bemelegítés, dolgozzunk lábra, karokra, hasra is. Kevés idő alatt is átmozgathatjuk magunkat. Ma már rengeteg, DVD-n nézhető tornából is választhatunk, melyek szakszerűen mozgatják meg az embert.

Próbáljunk ki valami újat!

Vannak, akik számára az edzőterem sosem volt vonzó, mégis szeretnének olyan mozgásformát kipróbálni, amely fitten tartja őket. A beltérben végezhetők között a legkedveltebbek a mozgás mellett lelki nyugalmat is adó jóga, a tai chi, a nyújtás tréning.

A tai chi lassú, de folyamatos mozgás, mely koncentrációt is igényel. Segít a belső egyensúly megteremtésében, nyújt, de közben relaxál. Keressük meg a hozzánk legközelebb eső helyet, ahová órára járhatunk.

A jóga hasonlóan segít megteremteni belső harmóniánkat, egyensúlyunkat, fokozza hajlékonyságunkat, lassan, de alaposan átmozgat.

A pilates ugyancsak kiváló testet és lelket egyensúlyba hozó sport, nyújtásokkal, hajlékonyság-fokozással.

Forrás: napidoktor.hu

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts