Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

A stressz egy alattomos dolog. Csendesen kúszik be az életünkbe és egyszerre több egészségügyi problémát is okozhat. Ha stressz ér bennünket, szenvedhetünk hasfájástól, de a feszültség miatt hasmenés is gyötörhet bennünket. Az emésztési gondok mögött általában valamilyen idegi probléma áll, vagy az, hogy a stresszel küzdő személy képtelen az őt ért feszültséggel megbirkózni. A bél ugyanis rendkívül érzékeny a stresszre és az általános érzelmekre. Azonban a stresszkezelési technikák segíthetnek megnyugtatni a gyomrot.

Az érzelmek és a stressz tehát gyomorfájáshoz vagy emésztési gondokhoz vezethet. Ennek nagyon egyszerű a magyarázata, mégpedig az, hogy a belek is tele vannak nagyon érzékenyek idegsejtekkel. Gasztroenterológusok szerint az agyunk és a bélrendszerünk között szoros kapcsolat áll fenn.

Életünk tele van érzelmekkel. Van benne öröm, harag, szeretet, gyűlölet, szégyen, félelem és társai, melyeket napestig lehetne sorolni. Ezek az érzelmek összetett fizikai válaszokat okoznak. Amikor mérgesek vagyunk, akkor a szívritmusunk változik meg, de a vérnyomásunk is megemelkedhet. Éppen így tud a stressz emésztőrendszeri panaszokat okozni. Azonban a stressz által kiváltott hasi panaszok egy idő után nemcsak nagyon bosszantóak, de nagyon kellemetlenek is tudnak lenni.

Egyes személyeknél terápiára is szükség lehet, ahol meg tanulják az őket ért feszültséget kezelni, illetve az érzelmek hatékonyabb szabályozását is elsajátíthatják.

Testünket tudjuk befolyásolni, vagyis ahogy sikerült azt felzaklatni, úgy meg is tudjuk azt nyugtatni. A következő megküzdési stratégiák segítséget nyújthatnak a stresszel szembeni harcban.

Ha valamilyen feszült helyzetben találja magát, először is csukja be a szemét, majd lélegezzen jó mélyen. Ezután lassan engedje ki a levegőt.

Beszéljen valakivel, aki közel áll Önhöz. Gyakran egy tízperces beszélgetés is segítséget nyújt a stressz hatékony oldásában.

Készítsen egy stressznaplót. Jegyezze fel, hogy milyen helyzetek, szituációk idegesítik fel, és próbálja a jövőben ezeket elkerülni.

Sportoljon rendszeresen. A stressz ellen nem gyógyszereket kell szednünk, hanem a lehető legtöbb időnket a szabadban testmozgással kell töltenünk.

Táplálkozzon egészségesen, hiszen az egészséges ételekben lévő tápanyagok szintén eredményesen küzdenek meg a stresszhormonokkal.

Próbáljon minél kevesebb alkoholt és kávét fogyasztani, a dohányzásról leszokni, mivel a koffein és a nikotin is generálhat bennünk feszültséget.

Töltse idejét olyan emberekkel, akiket szeret, éljen a hobbijának és élvezze az életet. Tökéletes élet nincs, néha történnek velünk rossz dolgok. Próbáljon ezeken mihamarabb túllendülni, hogy a stressznek ne legyen ideje az életét és az egészségét felemészteni.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Életigenlők.hu

Similar Posts