Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Az illóolajokat már a Biblia is említi, gondoljunk csak a mirhára. Az ókori népek is előszeretettel alkalmazták a különféle illóolajokat – többnyire betegségek kezelésére, de a balzsamozási folyamat részeként és az aromaterápiában is jó szolgálatot tettek.

Mindenképpen csak 100 százalékos tisztaságú illóolajat szabad használni, amelyet nem hígítottak semmiféle adalékanyaggal. Ezekkel az illóolajokkal kezelhetünk különféle betegségeket, de akár még a szorongás oldásában is a segítségünkre lehetnek.

A levendula-illóolaj a leggyakrabban használt illóolaj, amelyet legfőképpen nyugtató hatása miatt használnak. A levendula segít csökkenteni a stresszt és a szorongást. Több kutatás is bizonyítja, hogy a levendula illóolajának belélegzése például fogorvosi kezelés előtt teljesen megszünteti a szorongást és a fogászati kezeléstől történő idegeskedést. Ha valakinek alvási problémái vannak, cseppentsen pár csepp illóolajat a párnájára, hogy könnyebben el tudjon aludni.

A rózsaillóolaj a második legnépszerűbb olaj a levendulaolajat követően. A rózsa illóolaja szintén segíthet a szorongás oldásában és a depresszió enyhítésében. Egy kísérletben olyan nőket vontak be, akik érzelmi feszültségtől szenvedtek. A hölgyeknek rózsaillóolajat kellett belélegezniük, illetve olajos lábfürdőt kellett venniük. A vizsgálat azt igazolta, hogy a rózsaillóolaj nagyon hatásos volt az ideges feszültség enyhítésében.

A bergamott szintén egy kitűnő illóolaj, amely nyugtató hatással rendelkezik és nagyon hatásos az enyhe depresszió kezelésében. Mindemellett energiával tölti fel a testet, de álmatlanság esetén is be lehet vetni, hiszen biztosítani tudja a relaxációt és csökkenteni tudja a szorongást is. Ez annak lehet köszönhető, hogy nemcsak a pulzusszámot, hanem a vérnyomást is eredményesen képes lecsökkenteni. A bergamott illóolaja fényérzékenységet okozhat. Ha használja, ügyeljen arra, hogy legalább tizenkét óra hosszán keresztül óvakodjon a közvetlen napfénytől.

A kamilla illóolaja segít megteremteni a belső harmóniát, csökkenti az ingerlékenységet és segít háttérbe szorítani a szorongást és az aggodalmat. Ez az illóolaj antidepresszáns hatást eredményez. A kamilla általában biztonságosnak tekinthető, mégis vannak, akik allergiások rá, így nem árt az óvatosság a használata során.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Életigenlők.hu

Similar Posts