Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 3 perc

– 3 daganatkiszűrés is történt

Egészségszüret volt a javából a véradással kiegészített, helyi társadalmi szervezetek részvételével zajló Civil Nap, ahová A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány kapott meghívást a Mátra Honvéd Kaszinó Kulturális Egyesület CLLD projekt keretében szervezett “EGÉSZSÉGSZÜRET”-re Gyöngyösön. Az egészségnapon rákszűrések, általános állapotfelmérés és érfalrugalmasság vizsgálat került elvégzésre. Nagyon sokan eljöttek a Fő térre, 11 óráig a sorszámok 2/3-át kiadtuk.

A szűréseken a szokásos statisztika volt tapasztalható: 70%-ban nők, 30%-ban férfiak vettek részt. A korosztályi megoszlásban 60% időskorú (65-80+), 35% középkorú (45-64) és csak 5% fiatalabb korú jött el, de a 18-25 éves korosztályból nem vettek részt. Egy gyereket hoztak el szülei bőrelváltozást megmutatni.

A szájüregi szűréseket Dr. Vidákovics László parodontológus fogorvos, a bőrvizsgálatokat Dr. Svastics Egon onkológus, az általános állapotfelméréseket, vérnyomásmérést Zsenits Andrea életmód-tanácsadó, az érfalrugalmasság-méréseket Juhász Edit életmód-tanácsadó végezték.

131 fő számára 476 vizsgálatot végeztek el szakembereink, 17:30 után jöttünk el, így mindenki minden szűrést, mérést, vizsgálatot megkapott, amiért ellátogatott és az egész napot végig várta.

Dr Vidákovics László parodontológus fogorvos összegzésében elmondta, mind a 131 fő részt vett a szájüregi vizsgálaton, ebből 2 fő esetében azonnali ellátást igénylő daganatot szűrt ki, 2 abszolút jóindulatú elváltozást talált és 3 folyamatban lévő vizsgálatot erősített meg, ezek mindegyike szájsebészeti eset. Voltak olyan szájnyálkahártya elváltozások, amelyeket például gyógyszerszedés okoz és kezelést igényelnek, fogsorigazítás, ami elváltozásokat idéz elő, de ezek egyike sem volt szájüregi rákvizsgálati eset. Orvosunk ellátta megfelelő tanáccsal ezeket a pácienseket is.

Dr. Svastcsics Egon onkológus elmondása szerint 126 fő bőrvizsgálaton megjelent páciensből 1 főnek egyértelműen rosszindulatú daganata, basaliomája van, 6 főnek daganatgyanús elváltozást szűrt ki. A vizsgált személyek 10%-ának, mintegy 12 főnek időszakos megfigyelést igényel a felismert basalioma-gyanús, naevus dysplasticus elváltozása.

Zsenits Andrea életmód-tanácsadó általános állapotfelmérés és vérnyomás mérés tapasztalataiból a legkiemelkedőbb volt, hogy 105 főből 90%-nak magas volt a vérnyomása. Ami szintén említésre méltó, hogy jellemző volt a zsigeri zsír és a hasi elhízás. Ezek a kevésbé jó értékek az idősebb kornak tudhatók be.

Juhász Edit életmód-tanácsadó által mért érfalrugalmasság vizsgálaton 114-en vettek részt. A megjelentek 25-30%-ának volt rendben az érfalrugalmassága. Senkinek nem volt kritikusan rossz az értéke, de a résztvevők 68%-ának feltétlenül több figyelmet kell fordítania a táplálkozásra, a mozgásra és a stressz-mentes életmódra.

A Fő téren egészséges életmóddal kapcsolatos kavalkád, véradás lehetősége is várta az érdeklődőket, mi is vittünk Jenei Tamás séf által helyben elkészített reformfalatokat, amivel a vizsgálatok után mindenkit megvendégeltünk.

Hagyományaink szerint megajándékoztuk Béres Cseppel, őszi Életigenlők magazinnal és Visegrádi vízzel a szűréseken résztvevőket, akik elégedetten mentek haza.

Gyöngyösön is megkeresett egy leendő új partner, egy belgyógyász doktornő, aki szűrésre jött, de annyira megtetszett neki a hangulat, hatékonyság, hogy tárgyalást kezdeményez Gyöngyös másik városrészébe vitt rákszűrésekről.

Ezúton is megköszönjük a Nemzeti Népegészségügyi Központ partnerségét!

(Szerk.)

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts