Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Bár nagyon szeretnénk, hogy a gyerekeink jószívűek és másokkal törődők legyenek, valahogy elfelejtjük erre nevelni őket. Pedig a gondoskodás bennük van már egészen kicsi kortól. És több okunk is lehet arra, hogy melegszívűnek neveljük őket – még ha a világ a sikerességet többet is hangsúlyozza. Mik ezek az okok és hogyan csináljuk?

Anya, azt vettem észre, hogy mivel többnyire kedves vagyok másokhoz, meg igyekszem rendes lenni, ezért az osztálytársaim szeretnek. A múltkor is mindenki drukkolt nekem, amikor úsztam, és olyan jó volt ezt hallani. Még az is feltűnt, hogy ahogy jobban megismertem a kislányt, akit eddig kényeskedőnek gondoltam, rájöttem, hogy ő is aranyos és jó fej – fejtegette nekem a társas világról szerzett megfigyeléseit a zuhany alatt a kislányom. Persze nagyon büszke voltam rá, és a gondolatai remekül (ha nem is empirikusan, de anekdotisztikusan) példázzák Adam és Allison Sweet Grantnek a The Atlanticon megjelent gondolatait arról, hogy hogyan kellene nevelnünk a gyerekeinket.

Volt a Harvardon egy kutatás, amiből az látszott, hogy bár a szülők azt vallják, hogy a jószívűség és rendesség fontos értékek, mégsem ez megy át a gyerekeknek. Ők azt gondolják, hogy az egyéni előrejutás, a sikeresség a legfontosabb érték, sőt azt is hiszik, hogy ezt éppen a szüleik tanították meg nekik, mégpedig azzal, hogy erre figyelnek, a sikerekkel kapcsolatban kérdeznek, és a siker jeleinek örülnek.

Manapság kevesebbet segítünk

Az emberek konkrétan kevesebbet is segítenek, ezt mutatja egy híres kísérlet megismétlése – ami egyébként szerintem megint hibásan lett megtervezve, és beállhat azoknak a pszichológiai kísérleteknek a sorába, amelyekről kiderül, hogy nem megbízhatók. Azért leírom, mert az eredeti kísérlet tényleg egy a híresek közül.

A teljes cikk ITT olvasható.

Szalay Ágnes
pszichológus, coach
Dívány.hu

***                    ***                    ***                    ***

A díjmentes onko-segítő szolgálatot, az Életigenlők magazint, a rákszűréseket a személyi jövedelemadó 1%-ából működteti a közhasznú szervezet. Ezért kérjük, idén is rendelkezz adód 1%-ával A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány javára! Itt olvashatsz bővebben rólunk és a rendelkezés menetéről: http://rakellen.hu/hu/egy-szazalek Köszönjük!

eletigenlok.hu

 

 

Similar Posts