Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

A fahéj egy megosztó fűszer. Sokan kedvelik, de sok ember még az illatát sem bírja. Pedig egy nagyon hasznos és az egészséget megtámogató fűszerről van szó, amelyet a magyar konyhában is több száz éve használnak a háziasszonyok. A fahéjat nem csupán sütés és főzés során használhatjuk, hanem egészségügyi előnyeit is kiélvezhetjük. A barnás fűszerből szórhatunk az ételeinkre, tehetünk egy-egy csipetnyit a gyógyteáinkba, de kimondottan fahéjteát is készíthetünk.

A fahéjnak ezernyi csodás hatása ismeretes. Az egyik legjellemzőbb tulajdonsága, hogy nem emeli meg drasztikusan a vércukorszintet étkezés után, így cukorbetegeknek is javasolható a fogyasztása.

Ez a fűszernövény csökkenteni tudja az LDL-koleszterin szinjét, így mérsékelni tudja a szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulásának a kockázatát.

Antimikrobiális tulajdonsága miatt a fahéj segít megakadályozni a baktériumok elszaporodását. Candida gomba ellen is nagyon hatásos, de az E-coli baktériummal is eredményesen fel tudja venni a harcot. Mivel szembeszáll mindenféle kórokozóval, így érdemes rendszeresen fahéjteát kortyolgatnunk, csak úgy megelőzésképpen is.

A méz és a fahéj kombinációja verhetetlennek bizonyul az ízületi gyulladással szemben. Egyes feltételezések szerint a daganatos megbetegedések megelőzésében is védelmet élvezhetünk általa.

Természetes élelmiszer-tartósítóként is ismeretes. Ha a befőttekhez vagy egyéb, tartósítani kívánt ételekhez hozzáadjuk, akkor az ételeink nem indulnak romlásnak, hiszen a fahéj meggátolja a kórokozók elszaporodását.

A fahéj fahéjaldehidet tartalmaz, így segít a hormonok kiegyensúlyozásában, ezzel pedig lehetővé teszi a menstruáció során jelentkező fájdalom csökkenését.

Mivel a fahéj csökkenteni tudja a gyulladást, így csökkenteni tudja az olyan betegség kialakulásának a kockázatát, mint Alzheimer-kór, Parkinson-kór vagy sclerosis multiplex.

Jó hatással van az agy működésére, fiatalon tartja az agysejteket, javítja a kognitív funkciókat, illetve az éberséget. A memóriát is fejleszteni tudja.

A migrén egy kellemetlen probléma. Ha azonban egy csipet fahéjat adunk a teánkhoz, enyhülhet a fejfájásunk, és az idegeket is segít lenyugtatni.A fahéj eredményesen csökkenti és egyes esetekben meg is szünteti a szervezetben kialakuló gyulladásokat.

Mivel az emésztőrendszer megtisztításában is részt vesz, így jó hatással van az emésztésre és jelentősen csökkenti a bélrendszer megbetegedéseinek kockázatát.

Ha télen megfázunk vagy influenza gyötör bennünket, egy gyömbéres-fahéjas tea csodákat tehet velünk, nem beszélve a forró főzet melegítő hatásáról.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Életigenlők.hu

Similar Posts