A D-vitamin-hiány nemcsak hazánkban, hanem világszerte nagy problémának számít. Az emberek jelentős hányada küzd élete folyamán hátfájással, aminek egyik oka a D-vitamin-hiány lehet.

Egy vizsgálatba olyan embereket vontak be, akik krónikus hátfájdalommal küszködtek. Ezek az emberek nem reagáltak a gyógyszeres kezelésre vagy a fizikoterápiára. A vizsgálat 3 hónapig tartott. Az eredmények biztatóak voltak. A csoport tagjai minden egyes nap D-vitamin-kiegészítést kaptak. A fájdalom és az ebből eredő fogyatékosság jelentősen csökkent a vizsgálat befejeztével. A kutatók megjegyezték, hogy a D-vitamin anatómiai, hormonális, neurológiai és immunológiai hatást fejt ki a fájdalom expressziójára.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a D-vitamin fontos szerepet játszik a csont metabolizmusában és a neuromuszkuláris funkcióban. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tartós mozgásszervi fájdalomban szenvedő betegek általában súlyos D-vitamin-hiányban is szenvednek. Azoknál a betegeknél, akiknek tartós, súlyos és nem specifikus izom- és csontrendszeri fájdalmuk van, mindenképpen meg kell vizsgálni, hogy van-e D-vitamin-hiányuk.

A D-vitamin további előnyöket is magában hordoz. Vizsgálatok igazolják, hogy ennek a vitaminnak az optimális szintje kivédheti a súlyos betegségeket. Akár 50 százalékkal csökkentheti a szívbetegség, a szívroham, a magas vérnyomás és a stroke kockázatát.

Egy másik tanulmányban arról számoltak be, hogy a mellrákos betegek túlélési lehetőségeit is megnövelheti az optimális D-vitamin-szint. Más kutatásokban arról írnak, hogy a D-vitamin megfelelő szintje lehetővé teszi a rákos megbetegedések megelőzését.

A megfelelő D-vitamin-státusz a légzőszervi fertőzések csökkent kockázatával társul, elősegíti az immunrendszer jobb működését és aktiválni tudja a hosszú élettartamú géneket.

Nagyon fontos tehát, hogy odafigyeljünk ennek a vitaminnak a bevitelére. Napfény hatására termelődik a szervezetünkben D-vitamin. A menopauzába lépő nőknek is fokozottan ügyelni kell arra, hogy optimális mennyiségben legyen ebből a vitaminból a szervezetben. D-vitamin-források: vadon fogott lazac, tojás, gomba, máj, tej. A máj nagyon gazdag ebben a vitaminban, de egyes hozzáértők szerint az állati egyéb belsőségek is tartalmaznak D-vitamint.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Életigenlők.hu

Similar Posts