Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

A testépítéssel akkor van probléma, ha elveszik felette a kontroll, és az illető élete csak az izomzat fejlesztése köré szerveződik. Az evés-, illetve testképzavar évekig, akár évtizedekig is elhúzódhat, és krónikus lefolyású is lehet, ezért fontos a betegség felismerése után mielőbb szakemberhez fordulni.

A férfiak körében is egyre gyakoribb a testkép-, illetve az evészavar. Az evés- és testképzavart érintően sokáig a nők voltak fókuszban, őket vizsgálták, pedig az elmúlt két évtizedben a férfiak körében is megszaporodtak az ilyen problémák.

Általánosságban az evészavaros esetek 10-15 százaléka férfiakat érint, de a falászavarnál például 40 százalék a férfiak aránya.

A férfiakat kiemelten érinti az izomdiszmorfia, amelyet 1993-ban írtak le először, mint az anorexia fordított testképzavara. Az anorexiánál a sovány ember túlzottan kövérnek látja magát, az izomdiszmorfiás a hatalmasan kidolgozott izomzata ellenére is azt látja, még mindig vékony.

A legveszélyeztetettebb populáció a súlyzós testedzést végző, illetve testépítő férfiak. Körükben 4-5 százalék az izomdiszmorfia előfordulása.

Mit nevezünk testképzavarnak?

Minden olyan viselkedészavart, amelyben a beteg nem tudja helyesen megítélni saját testét, nem érzékeli mi a normális, igyekszik természetellenes mintákhoz hasonlítani magát, amit még azon az áron is elszeretne érni, hogy egészségére ártalmas szokásokat vesz fel.

A betegségek kialakulásához vezető fő kockázati tényezői a gyerekkori evési és gasztrointesztinális problémákat, az alakra és súlyra való koncentrálás fokozódását, a negatív önértékelést, a szexuális abúzust, és az általános pszichiátriai problémákat.

Forrás: egeszsegtukor.hu

Életigenlők.hu

Similar Posts