Szakértők a főtt tojást a diéta egyik kulcsfontosságú részeként tartják számon, hiszen számos egészségügyi hatással rendelkezik.
A tojás olyan értékes anyagokat tartalmaz, mint fehérje, zsírok, kalcium, foszfor, vas, A-vitamin, D-vitamin, szelén és kolin, melyek az agy fejlődéséhez és a memória javításához szükségek.
A tojás egyike azon táplálékoknak, amely elősegíti a fogyást. Kutatások igazolják, hogy azok az emberek, akik napi legalább egy tojást fogyasztanak, sokkal hamarabb képesek megszabadulni a súlyfeleslegüktől, mint azok, akik egyáltalán nem esznek tojást.
A tojást főtt állapotában a legegészségesebb. Miért? Azért, mert a főtt tojás kevés kalóriát tartalmaz. Van benne fehérje és kalcium, ezek a legfontosabb összetevők a csont erejének fenntartásában.
A tojás növeli a jóllakottság érzését és ezzel csökkenthető azon élelmiszerek bevitele, amelyek hizlalnak, így pedig el lehet érni a testsúlycsökkenést.
A tojás fehérjében is gazdag, amely az izomépítés szempontjából nagyon előnyös.
A tojás D-vitamint is tartalmaz, ami az egyik legjelentősebb vitamin, hiszen segít az izmok erősítésében. A kalcium mellett segít megvédeni a csontokat attól, hogy törékennyé váljanak. Ez különösen nagyon fontos a hölgyek számára, ugyanis menopauza után csökken a csontsűrűség és a csontok nagyon könnyen eltörhetnek, összeroppanhatnak. Éppen ezért fontos lenne a nőknek évente, kétévente csontsűrűség-vizsgálaton megjelenniük.
A tojásban kolin is megtalálható, amely az agyat érintő és az Alzheimer-kórt okozó fertőzések moderátoraként működik.
A tojás antioxidáns anyagokat is tartalmaz, amelyek védelmet biztosítanak a szervezetnek a káros szabad gyökökkel szemben. Sejtvédő tápláléknak is nevezhetjük. A tojás tehát némi védelmet biztosít az oxidatív stresszel szemben.
A tojásban található egyes vitaminok és ásványi anyagok hozzájárulnak a látás javításához. Van benne lutein is, amely szintén egy fontos antioxidáns. A lutein védelmet jelent a retina számára.
A veseműködés idült zavara esetén a magas foszfortartalmú ételeket, így a tojást is csak kis mennyiségben lehet fogyasztani és még a fehérjebevitelt is csökkenteni szükséges.
Forrás: gyogyszernelkul.com