Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Évente nagyon sokan szenvednek el szívinfarktust, kapnak sztrókot hazánkban. Éppen ezért lenne nagyon fontos megelőzni ezeket a szív- és érrendszeri megbetegedéseket. A gránátalma ebben lehet a segítségünkre.

A szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata fokozatosan nő. Köszönhető ez az egészségtelen táplálkozásnak, a sok stressznek és a mozgásszegény életmódnak.

A gránátalmalé egy erős védelmezője a kardiovaszkuláris rendszernek, rendszeres fogyasztásával nemcsak megelőzhetővé, hanem akár még visszafordíthatóvá is válhatnak a szív- és érrendszeri megbetegedések. Ez a finom gyümölcslé csökkentheti például a halálos szívroham és a stroke kockázatát is.

Manapság sokan szenvednek magas vérnyomástól, koszorúér-betegségtől és sok embernek van valamilyen perifériás érbetegsége is. A gránátalma azonban csökkenteni képes a szívbetegségek kialakulásának kockázatát azáltal, hogy csökkenti a szervezetben az oxidatív stresszt és a gyulladást, illetve megvédi az erek vonalát képező endothelsejteket. A kutatók azt is megállapították, hogy a gránátalma és a belőle készült kivonatok megakadályozhatják az LDL-oxidációt, ezzel is csökkentve a koszorúér sejtjeinek károsodását.

A gránátalma csökkenteni képes, illetve semlegesíti a szervezetben felhalmozódó szabad gyököket és megakadályozza, hogy a vérsejtek és a vérlemezkék „összetapadjanak”.

A gránátalma meglehetősen gazdag biológiailag aktív vegyületekben, vagyis olyan antioxidánsokban, amelyek kiemelkedő gyulladáscsökkentő hatással bírnak. A gránátalmában lévő antocianinek magasabb antioxidáns képességekkel rendelkeznek, mint például az E-vitamin, a béta-karotin vagy éppen az aszkorbinsav. És sokkal hatásosabb lehet, mint például a fekete cseresznye, a szőlőlé, a vörösbor vagy éppen a zöld tea.

A gránátalma levének rendszeres fogyasztása drasztikusan le tudja lassítani a plakk képződésének növekedését, emellett jelentősen képes lecsökkenteni a plakkok által elzáródott koszorúerek arányát. A gránátalmalevet fogyasztók esetében nem csupán a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatai csökkennek, de az antioxidáns aktivitás is nagymértékű emelkedést mutat.

A gránátalmalé a vérnyomás normalizálásában is szerepet játszik, csökkenti a szisztolés vérnyomást, sőt egyes esetekben a vérnyomáscsökkentő tablettát is ki lehet vele váltani. Persze ezzel senki se próbálkozzon otthon önállóan. Minden esetben szakorvosi felügyeletre van szükség, ha a gránátalma hatásait szeretné kipróbálni.

A fogínyen megtapadó baktériumok is okai lehetnek a szívbetegségnek. Azonban a gránátalma hatékonyan képes ezeket a baktériumokat is elpusztítani.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Életigenlők.hu

Similar Posts