Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

A hideg hónapokban egyre több olyan gyümölcsöt vásárolunk és fogyasztunk, amelyek sok-sok C-vitamint tartalmaznak. A C-vitamin egy kitűnő antioxidáns, amely többek között az immunrendszer megerősítésében játszik kitüntetett szerepet. Azt gondolnánk, hogy a narancsban van a legtöbb ebből a vitaminból, azonban kutatások szerint más gyümölcsök is bővelkednek ebben a vitaminban, sőt léteznek olyan gyümölcsök, amelyekben sokkal több van ebből a létfontosságú vitaminból, mint a narancssárga citrusfélében.

A rubinszínű bogyó, vagyis az eper, meglehetősen gazdag C-vitaminban. Mangánban is bővelkedik, amely a vércukorszint szabályozásában is szerepet vállal.

Az ananász is sok C-vitamint tartalmaz, de egy bromelain nevű enzimet is, amely a fehérjeemésztést támogatja meg.

A karalábé nemcsak azért egészséges, mert sok C-vitamin van benne, hanem kutatások igazolták rákellenes hatását is.

A mangóban is sok van ebből a vitaminból, de mellette tartalmaz egy zeaxanthin nevű antioxidánst is, amely a szem egészségét óvja, pontosabban a főként idősebb korban jelentkező makuladegeneráció kialakulásának esélyét csökkenti le.

A kelbimbó is bővelkedik C-vitaminban, de rákellenes tápanyagokban is gazdag.

A kivivel is megerősíthetjük immunrendszerünket. Egyrészt a benne lévő C-vitamin van a segítségünkre ebben, másrészt ez a gyümölcs segít a gyors elalvásban és javítja az alvás minőségét.

A papaya – csakúgy, mint trópusi unokatestvérei, vagyis a mangó és az ananász – szintén nagyon sok C-vitamint tartalmaz, de a gyümölcsben lévő papain és chymopapain csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladásokat is.

Mindenféle paprika, legyen szó sárga, zöld, vagy a piros változatáról, jóval gazdagabb C-vitaminban, mint a narancs. Mindemellett alacsony a kalóriatartalma, így bármilyen diétás étrendbe beilleszthető.

A chilipaprikát is meg kell említeni, de nem csak a C-vitamin-tartalma miatt, hanem a benne lévő kapszaicin miatt is, amely segít enyhíteni az ízületi és izomfájdalmakat.

A brokkoliban nemcsak C-vitamin, hanem K-vitamin is van, amely nélkülözhetetlen a csontok egészségéhez és a megfelelő véralvadáshoz.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Életigenlők.hu

Similar Posts