Csodás kincseket rejteget számunkra ez az évszak, melyekből fenséges és igazán különleges fogásokat készíthetünk. Szervezetünket melegítő hatású ételekkel készíthetjük fel a közelgő hideg hónapokra. Ez az az időszak, amikor étlapunkra kerülhet a káposzta, a karalábé, a gyökérzöldség, alma, körte – mindaz, amit a természet kínál ebben a színes évszakban. A helyes táplálkozás az őszi hónapokban is nagyon fontos.
Almás körtekrémleves túrós kölesgombóccal
Hozzávalók 2 adaghoz
Leves
- 2 db közepes körte
- 2 db közepes alma
- 1 teáskanál folyékony stevia
- fahéj ízlés szerint
- szegfűszeg ízlés szerint (elhagyható)
- 1/2 citrom leve
- 5 dl víz
Gombóc
- 20 dkg főzött köles
- 20 dkg sovány túró
- 1 csipet só
- 1 kávéskanál vaníliaaroma
- 1/2 citrom héja
- 1 ek zabkorpa
- 4 dl víz vagy növényi tej
- 1 ek kókuszreszelék (forgatáshoz)
- 3 dkg törökmogyoró (forgatáshoz)
Elkészítés
Leves
A gyümölcsöket megpucoljuk, felkockázzuk, fűszerezzük (fahéj, szegfűszeg), a citrom levét ráfacsarjuk, és annyi vizet öntünk rá, hogy teljesen ellepje. Forralásig főzzük, majd botmixerrel pürésítjük. Ezt követően még visszatesszük néhány percre a tűzre, alaposan átkeverjük. Körteszeletekkel, aprított mogyoróval, valamint a gombócokkal tálaljuk.
Gombóc
A kölest alaposan átmossuk, majd kb. dupla mennyiségű vízben vagy növényi tejben csipet só hozzáadásával feltesszük főni. Kb. 15 perc alatt puhára főzzük (néha megkeverjük). Vigyázzunk, mert ha túl puha lesz, könnyen szétfoszlik a gombócban! A vaníliaaroma és a reszelt citromhéj hozzáadásával ízesítjük és további 15-20 percet állni hagyjuk, amíg magába szívja a maradék folyadékot. Hozzáadjuk az előzetesen villával összetört túrót és a zabkorpát. Vizes kézzel gombócokat formálunk belőle. A gombócok egyik felét aprított mogyoróba, másik felét kókuszreszelékbe forgatjuk.
A köles egészségre gyakorolt hatása
Magas a rosttartalma, könnyen emészthető, megtisztítja a bélrendszert a salaktól. Nem tartalmaz glutént, liszt- és laktózérzékenyek is fogyaszthatják. Erős lúgosító hatással bír, alacsony kalóriatartalmával jól beépíthető a fogyókúrás étrendekbe. Szabályozza a vércukor- és koleszterinszintet, magas a kovasav és szilícium tartalma. Az egyik leggazdagabb magnéziumforrás, tartalmaz foszfort, mangánt és vasat. B-vitaminban gazdag. Jótékonyan hat a kötőszövet állapotára, rugalmassá, fényessé teszi a bőrt, kedvezően hat a haj, a körmök és a fogak, a szem állapotára. Olyan esszenciális aminosavat tartalmaz, amely növeli a szerotonin-szintet (boldogsághormon). Ideális tápláléka a vegetáriánusoknak, mivel gazdag fehérjeforrás. Lábadozó betegeknek és kismamáknak kimondottan ajánlott a fogyasztása, hiszen erősíti az immunrendszert.
Zöldségekkel töltött karalábé
Hozzávalók 4 személyre
- 4 db karalábé
- 20 dkg vargánya gomba
- 10 dkg sajt
- 2 db sárgarépa
- 1 db vöröshagyma
- 1 db fehérrépa
- 4 szál petrezselyem
- 2 szál zöldhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- szerecsendió
- só
- bors
- olívaolaj
Elkészítés
A karalábékat megpucoljuk, kettévágjuk, a közepüket kivájjuk. Öt percre forrásban lévő vízbe tesszük, majd óvatosan kivesszük, és lecsepegtetjük. A karalábékat egy kevés zsiradékkal kikent tepsibe tesszük, megsózzuk. A vöröshagymát felaprítjuk, a répákat és a gombát kis darabokra vágjuk. A zöldségeket a kivájt karalábéval együtt egy lábasba tesszük, sóval, borssal, szerecsendióval, zúzott fokhagymával fűszerezzük, és kevés olívaolajon öt percig pároljuk. A zöldséges keveréket a karalábékba töltjük, a tetejére kevés reszelt sajtot tehetünk. Előmelegített sütőben, 180 fokon körülbelül 30 perc alatt megsütjük. Tálaláskor megszórhatjuk petrezselyemmel és zöldhagymával.
A karalábé egészségre gyakorolt hatása
Igazi vitamin-és ásványi anyag bomba, magas a B1-, B2-, B6- és C-vitamin tartalma, de kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, foszfort is találunk benne. Rengeteg benne a rost, aminek köszönhetően felgyorsítja az anyagcserét, segítik a tápanyagok felszívódását, csökkenti a vér koleszterinszintjét. Fogyasztása csökkenti a vérnyomást, részt vesz a vércukorszint és a szervezet vízforgalmának karbantartásában. Magas vastartalma miatt fogyasztása ajánlott a vérszegénységgel küzdőknek. A kalcium és a vas együttese erősíti az immunrendszert és a csontokat is. A karalábé rengeteg olyan anyagot rejt, ami csökkentheti rák kialakulásának esélyét. Dúskál fitokemikáliákban, főleg glükizinolátokban, amelyeket a legfontosabb rákellenes antioxidánsként tartanak számon. A legnagyobb eséllyel a prosztata-illetve a mellrák ellenes harcban nyújt hathatós segítséget.
Fokhagymás-sajtos-tejszínes csicsóka
Hozzávalók
- 1 kg csicsóka
- 1 dl olívaolaj
- só ízlés szerint
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 dl tejszín
- 10 dkg füstölt sajt
- 1 csokor petrezselyem
Elkészítés
A csicsókát megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk. Tepsibe tesszük, sózzuk, ráöntjük az olívaolajat. Rászórjuk a zúzott fokhagymát, összekeverjük. Meglocsoljuk a tejszínnel, megszórjuk a reszelt füstölt sajttal. Forró sütőben kb. 20 perc sütés alatt megpuhul, ezután rápirítjuk a sajtot, felaprított petrezselyemmel díszítjük. Húsok mellé kiváló köret.
A csicsóka egészségre gyakorolt hatása
Fő hatóanyaga az inulin nevű növényi rostanyag, amely képessé teszi a szervezetet arra, hogy öngyógyító tevékenységének maximumát érje el. Gátolja a hizlaló tápanyagok felszívódását, a székrekedés kialakulását. Magas ásványanyag-forrás, csekély mértékben tartalmaz keményítőt. Számos betegség megelőzésében is szerepet játszik, például a gyermekkori asztma és élelmiszerallergia, szív- és érrendszeri megbetegedések, vagy a candidózis. Kiváló immunerősítő. Alkalmazható a rákterápiában is, kifejezetten mellrák ellen ajánlott. A diabetikus táplálkozás fontos alapanyaga. A gumókban jelenlévő fruktóz (gyümölcscukor) könnyebben és gyorsabban emészthető a répacukornál.
Őszi répás káposztasaláta
Hozzávalók 6 adaghoz
- 1/2 kis fej vöröskáposzta
- 1/4 közepes fej káposzta
- 5 db salátalevél
- 1 db pritaminpaprika
- 1 db nagy sárgarépa
- 4 db retek
- 3 dkg földimogyoró
- 1 marék mazsola
- 1 tk vaj
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 gerezd fokhagyma
Elkészítés
A zöldségeket megmossuk, a répát megpucoljuk, ezután mindet felcsíkozzuk és egy nagy tálba tesszük. A mazsolát rövid ideig hideg vízben áztatjuk, mialatt a földimogyorót megpucolva egy kevés vajon megpirítjuk. Végül hozzádobjuk a lecsöpögtetett mazsolát, majd az egészet a zöldségágyra tesszük. Sóval, borssal, fokhagymával ízesítjük és rövid ideig állni hagyjuk. Vajas pirítóssal tálaljuk.
A vöröskáposzta egészségre gyakorolt hatása
Magas az A-, K-, B- és C-vitamin tartalma, jelentős mennyiségű ásványi sót és fehérjét tartalmaz. A káposztában található flavonoidok hatékony antioxidáns hatású anyagok, csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések, az agyvérzés kockázatát, mivel meggátolják a vérrögök képződését. Glukozinolát-tartalmuk miatt a káposztafélék fogyasztásával a tüdő-, gyomor-, vastagbél- és végbélrák kockázata csökken. Van benne kálium, kalcium, foszfor, vas, jód és kén. Erősíti az immunrendszert, részt vesz a sejtek védelmében és regenerációjában, segít a máj méregtelenítésében is. Enyhíti a köszvényes és reumás fájdalmakat, lassítja a bőr öregedését.
Liszt nélküli cukormentes őszibarackos túrókocka
Hozzávalók
- 50 dkg laktózmentes túró
- 3 tojás
- 6-8 evőkanál zabpehely
- 2 kispohár laktózmentes tejföl
- 1 citrom héja
- 3-4 szem őszibarack
- 1 csomag sütőpor
- 1 nyírfacukros vaníliáscukor
- édesítő ízlés szerint
- csipet só
a tepsi kizsírozásához:
- kevés olívaolaj
Elkészítés
A tojásokat habosra keverjük, és az őszibarack kivételével a többi alapanyaggal alaposan összekeverjük. A tepsit kiolajozzuk, beleöntjük a keveréket, kb. 10 percet állni hagyjuk, hogy a zabpehely megduzzadjon. Közben az őszibarackot apró kockára vágjuk, és megszórjuk vele a sütemény tetejét. 170 fokra előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.
Az őszibarack egészségre gyakorolt hatása
Magas a víztartalma miatt üdítően hat a szervezetre, megakadályozva a dehidratáltságot. Niacin-tartalmának köszönhetően csökkenti a vérnyomást, és jót tesz a szív- és érrendszer működésének. Magas pektin- és rosttartalma miatt jótékony hatással van az emésztési folyamatokra. A székrekedést, ezzel együtt az emésztési problémákat is megszünteti. Az őszibarackban található sárga antioxidáns xantofill színanyag segít a daganatos betegségek megelőzésében. Sok kalciumot, magnéziumot, foszfort, A-, C- és K-vitamint tartalmaz.
C-vitamin bomba turmix kivivel
Hozzávalók
- 1 alma
- 3 közepes kivi
- 2 narancs
Elkészítés
Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, nagyobb darabokra kockázzuk. Meghámozzuk és feldaraboljuk a kivit. A magok nyugodtan maradhatnak, jól mutatnak a kész turmixban. A narancsokat meghámozzuk, kifacsarjuk a levüket. A kivit és az almát egy nagyobb tálba tesszük, felöntjük a narancslével, összeturmixoljuk.
A kivi egészségre gyakorolt hatása
Óriási C- és E-vitamin bomba, magas az antioxidáns értéke, így képes megvédeni a DNS sejteket a szabadgyökök káros hatásaitól. Gátló hatást fejt ki a máj- tüdő- és vastagbélrák-sejtekre. Csökkenti az asztmás betegek tüneteit, a zihálást, a fejfájást és a torokfájást. Bővelkedik K-vitaminban, amely fontos szerepet játszik a kalcium csontokba épülésében. Képes egyensúlyban tartani a cukor és inzulinszintet. A kiviben lévő kálium segít csökkenteni a vérnyomást. Értágító hatású, lazítja a véredényeket. Lutein és A-vitamin tartalmának köszönhetően védi a szem egészségét. Felveszi a harcot a bőr öregedésével szemben. Rostjai nagyszerűen szolgálják a béltisztítást, eltávolítják a vastagbélben felhalmozódó mérgeket és más salakanyagokat. Gombaölő és antibakteriális hatású. Elősegíti a pihentető alvást.
Jó étvágyat!
Molnár Éva
(fotók: nosalty.hu,dietless.hu, tasty.hu )