Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 3 perc

Gondolta volna, hogy ők is költők? – Julius Caesar és Napóleon

Julius Caesar

Caius Iulius Caesar (i. e. 100. július 12./13. – i. e. 44. március 15.)  római hadvezér és politikus. Minden idők egyik legnagyobb hadvezére (stratégája) volt és nagyszerű politikus is (mindkettő alatt leginkább az értendő, hogy kitűnően tudott bánni az emberekkel). Jelentősége az ókor történetében Nagy Sándoréval vetekedik. Fontos szerepet játszott a köztársaság felszámolásában és a császárság intézményének létrehozásában. Elfoglalta Galliát, és elsőként vezetett hadjáratot Britanniába – mindkettőt saját kezdeményezésre.

Citátumok

Libenter homines id, quod volunt, credunt.
Az emberek szívesen elhiszik azt, amire vágynak.

Veni, vidi, vici.
Jöttem, láttam, győztem.

Alea iachta est.
A kocka el van vetve.

Et tu mi fili Brute?
Te is fiam, Brutus?

Si vis pacem, para bellum!
Ha békét akarsz, készülj a háborúra!

Legnagyobb ellenséged mindig ott bujkál, ahol utoljára keresnéd.

Nem lehet, hogy az ember ne váljon azzá, akinek a többiek hiszik.

Aki nem remélt semmit, nem eshetik kétségbe soha.

(Azon a napon, amikor Julius Caesart meggyilkolták, előtte egy férfi egy cédulát csúsztatott oda hozzá, ami figyelmeztette őt a tervekről. Caesar csak ennyit mondott: Holnap elolvasom.)

 

Napóleon

Bonaparte Napóleon (Ajaccio, Korzika, 1769. augusztus 15. – Szent Ilona-sziget, 1821. május 5.) francia császár, tábornok, hadvezér, politikus. Ragadványnevein a korzikai vagy a kis káplár, ellenfelei a korzikai szörnynek és emberevőnek is nevezték. Az európai történelem egyik legkiemelkedőbb alakja. A világtörténelemben az egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett hadvezér, a hadvezetés máig élő hatalmas ikonja. Eszméje Nagy Sándorét váltotta, aki Napóleon után a leghíresebb hadvezér még ma is a világon. Emellett mind a mai napig az egyik leghíresebb francia, ugyanakkor a leghíresebb korzikai is.

Idézetek 

Adj nekem egy jó anyát, és én adok neked egy jó nemzetet.

A szerelem felett csak futással lehet győzedelmeskedni.

El tudják-e képzelni Caesart mint a Római Birodalom örökös császárát úgy, hogy a sírjából irányítja birodalmát, Róma sorsát kezében tartva? Hasonlóan van ez a világ is, amelyet meghódított a kereszténység. Hasonló Isten ereje a keresztényekben. Hasonló a hit és az Egyház végrehajtó hatalma általi folyamatos növekedésnek csodája. Nemzetek tűnnek el, királyok, de az Egyház fennmarad. Micsoda ez az erő, ami megvédte az Egyházat a rá támadó embertömegek dühétől és a korszakok zivatarától! Kinek a keze védelmezi az Egyházat már 18 évszázada az őt fenyegető csapások elől?

Tulajdonképpen a tudomány és a filozófia nincs az üdvösség hasznára; Jézus azért jött a földre, hogy a menny titkait és a szellem törvényeit kinyilatkoztassa. Nem más, hanem a lélek számára hozta az örömhírt. A lélek elegendő számára, ahogyan Ő is elegendő a lélek számára. Előtte a lélek semmi volt. Anyag és idő voltak a világ mesterei. Szavára minden a helyére került. A tudomány és a filozófia másodlagossá vált. A lélek visszaszerezte szuverenitását. Minden skolasztikus állványzat, mint egy építmény, összedől egy szó előtt: hit.

A pogány vallások emberi szülemények. Csak saját ostobaságunkról árulkodnak. Mi többet tudnak ezek az istenek más halandóknál, amelyre oly büszkék? (…) Ha valaki belép egy pogány szentélybe: akkor a tökéletes káoszba érkezik, ellentmondások ezreibe ütközik, istenek viszályaival, mozgásra, cselekvésre képtelen szobrokkal, az egység felosztásával és változtatásával, rothadó fával, bálvánnyal és egy pappal találkozik… Ezek mind Istent dicsőítik, vagy megszégyenítik Őt? Össze lehet-e ezeket a vallásokat és isteneket a kereszténységgel hasonlítani?

A háború 90 százalékban információ.

A legbonyolultabb, s ezért a legértékesebb tulajdonság a döntésképesség.

Ha mindenképp vallást kellene választanom, a Nap, mint az élet adományozója lenne az istenem.

Ismerem az embereket, és azt mondom, hogy Jézus nem ember. Felszínes gondolkodás hasonlóságot látni Krisztus, valamint a birodalomalapítók és más vallások alapítói között. Ilyen hasonlóság nem létezik… Hiába keresek bármit a történelemben, ami Jézus Krisztushoz hasonló lenne, vagy megközelítené az evangéliumokat. Sem a történelemben, sem az emberiségben, sem a korokban, sem a természetben nem láttam olyat, amit ehhez tudnék hasonlítani, vagy ami magyarázatot adna minderre. 

A fenségestől a nevetségesig csak egy lépés van.

eletigenlok.hu

Similar Posts