Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

A homoktövis, egyike a legrégebb ismert gyógynövényeknek. Használata olyan széleskörű, hogy méltón nyerte el a természetgyógyászat és a gyógyszeripar „csodája” címet.

Ennek a bogyós gyümölcsnek az optimális betakarítási ideje, augusztus és szeptember hónapja. A homoktövis egy cserje, amely a folyók partjain, mocsaras és homokos vidékeken nő.

Gyümölcse kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a rózsabogyó, és 10-szer többet, mint a citrusfélék.

A belőle kinyert gyümölcslé gazdag A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F vitaminokban, ugyanakkor olyan jótékony hatással bíró anyagokat is tartalmaz, mint a cellulóz, béta-karotin (nettó százalékban többet, mint a sárgarépa pépjében), foszfor, kalcium, magnézium, kálium, vas, nátrium és komplex olajok.

A homoktövis egészségre gyakorolt hatását, már az ókorban is ismerték, és majd minden részét felhasználták a növénynek, mint a rügyeit, leveleit, kérgét és gyümölcsét, melyet frissen vagy szárítva fogyasztottak. Mindezek mellett, napjainkban ivólevet, szirupot, infúziót és olajat is készítenek belőle.

A homoktövis nagyon jó gyulladáscsökkentő és sikeresen használható fogyókúrák esetén is. Szembetegség esetén, a belőle kinyert olaj valóságos elixír, hiszen javítja a látást, és enyhíti a szem fáradságát.

Alacsony immunitás és a fertőzésekre való fogékonyság estén, a növényből kinyert ivólé használata javasolt, mely vitamin és ásványi anyag tartalmánál fogva, segíti a szervezetet a betegség leküzdésében. Ráadásul a homoktövis gyümölcse természetes antibiotikumként is szolgál, ezért nagyon jól alkalmazható bakteriális fertőzések kezelésében.

Hepatitisz és májcirrózis kezdeti stádiumában, a gyümölcs és a belőle kinyert lé alkalmazása nagyon hatásos. A homoktövis sziruppal kitűnő eredményeket érhetünk el a megfázás, a bronchitis, és a tüdőgyulladás kezelésében is.

Forrás: 9am.hu

Életigenlők.hu

Similar Posts