Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 3 perc

Immár a világhírű magyar édesség is a hungarikumok listáját gazdagítja. De vajon mit jelent ez pontosan, lehet-e változtatni ezután az eredeti recepten, vagy kizárólag az 1884-ben megalkotott összetevőkkel lehet dolgozni?

A magyarság csúcsteljesítménye – ez a hungarikummá válás legfontosabb kikötése, ami Dobos C. József cukrász alkotására is igaz. A dobostortát a Hungarikum Bizottság 2019. november 6-án beválasztotta az eddig meglévő hetven magyar érték mellé.

A dobostorta megalkotója Dobos C. József híres pesti cukrászmester volt. 1884-ben azzal a céllal készítette a róla elnevezett édességet, hogy olyan tortát készítsen, amely a kor kissé elmaradott hűtési technikái mellett is hosszú ideig fogyasztható és élvezhető marad.

Akár egy kanállal több cukor, egy csipettel több vaníliás cukor, és máris nem lehet dobostortának hívni a süteményt. Ám egyetlen apró kilengés nincs kőbe vésve, ez pedig a csoki.

Halála előtt Dobos C. József a cukrásztestület előtt felfedte a sokáig titkolt receptet, és azzal a feltétellel ruházta át, hogy csak az ipartestület tagjai használhatják fel szabadon. A recept mások számára azonban védett.

Nem lehet rajta változtatni, mert akkor már nem lehet dobostortának elnevezni. De ez csak a hozzávalókra és az ízvilágra érvényes, a külső megjelenésben nincsenek konkrét szabályok. Mindenki úgy díszítheti a cukormázat, ahogyan a kedve tartja.

A cukrászmester az édességet valójában kétbalkezes inasának köszönheti. A vajat köpülő fiú ugyanis só helyett tett cukrot a köpülőedénybe, így már egész más íze lett a vajkrémnek, ami nagyon tetszett Dobosnak. Elvitte a tortát az 1885-ös első Budapesti Országos Általános Kiállításra, ahol Sissi és Ferenc József is megkóstolta. A mester annyira büszke volt, hogy a sütinek a saját nevét adta.

Egy népszerű magyar érték hungarikummá tételét lényegében bárki kezdeményezheti. Először egy értéktárba kell bejelenteni a szándékot, ez lehet egy helyi értéktár is, ahol nemzeti értékké nyilvánítják a felterjesztett dolgot, ami így a Magyar Értéktár része lesz. Hogy hungarikum lehessen, ezután a kiemelkedő nemzeti értékké nyilvánítását kell kérni, már a Hungarikum Bizottságnál, majd miután döntenek róla, bekerül a gyűjteménybe.

Ilyen az igazi!

1 darab 22 centiméter átmérőjű tortához kell 6 darab piskótalap. Receptje: 6 tojássárgáját jól kikeverünk 3 lat (5 deka) porcukorral, 6 darab tojásfehérjét felverünk habnak, jó keményre, 3 lat (5 deka) porcukorral, utána összekeverjük a kikevert sárgáját, 6 lat (10 deka) liszttel és 2 lat (3 és fél deka) olvasztott vajjal. Egy tortához szükséges krém összeállítása: 4 darab egész tojás, 12 lat porcukor (20 deka), 14 lat (23 és fél deka) teavaj, 2 lat szilárd kakaómassza (3 és fél deka), 1 lat vanílliás cukor (1,7 deka), 2 lat kakaóvaj (3 és fél deka), 1 tábla csokoládé (20 deka). A fenti 4 tojást, 12 lat porcukrot gázon felverünk, és ha meleg, addig keverjük a gázról levéve, amíg ki nem hűl. 14 lat vajat jól kikeverünk, 1 lat vanílliás cukrot teszünk bele, 2 lat olvasztott kakaóval és 2 lat olvasztott kakaóvajjal összekeverjük a 12 lat felmelegített puha állapotában levő táblacsokoládét is. Ezután a hideg tojásos masszával összeöntjük és jó átkeverés után 5 lapot összetöltünk, a hatodikat áthúzzuk dobos cukorral és 20 részre vágjuk.

eletigenlok.hu

Similar Posts