Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Kérjetek és adatik néktek, keressetek és találtok, zörgessetek és megnyittatik néktek.

(Máté 7:7)

Szeverényi János evangélikus misszió lelkész
Szeverényi János

Ima és ima között van különbség? Mit kell értenünk valódi, elmélyült imádságon Szeverényi János evangélikus misszió lelkészt kérdeztük meg. 

– Mikor mondhatjuk, hogy működik az imaéletünk?

A működő imaélet Isten ajándéka. Nem mi keresünk, kutatunk, mint a csillagászok a kozmoszban valami életjel, rádióhullám után, hanem Isten az, aki kezdeményezi a párbeszédet, a kapcsolatot. Bibliaolvasó, imádkozó családban születtem. Éveken keresztül imádkoztam, mert megtanítottak a szüleim erre. Beszéltem valakihez, akit nem ismertem. Az embereket, sőt némely állatot is bármire meg lehet tanítani, de az nem biztos, hogy hiteles, normális. 18 éves voltam, amikor átéltem Isten közelségét. Megszólított Szentlélek által, és azt mondta, hogy szeretlek, tudok rólad, megbocsátottam bűneidet, enyém vagy. Az imaéletem ekkortól kezdve lett igazán működő, mert a szívemből született a válasz: Igen, Uram, itt vagyok, bocsáss meg, veled akarok élni-járni, áldj meg! Én nem ismertem őt, de ő ismert engem, már magzatkorom óta. Tudott rólam, követett, szeretett, hívott és várt rám.

– Milyen az Istennek tetsző imádság?

A hívő ember tudja, hogy minden ajándék. Ajándék a kérdésben említett „kételkedés nélküli hit”, és az is, ha van erőm megbocsátani másoknak. Ezért nem az ima stílusa, formai kérdései, tartalma az igazán fontos, hanem az Istennel való élő kapcsolat. Ha ez a kapcsolat megtérés, újjászületés által létrejön, akkor lehet szavakkal, élettel, cselekedetekkel és csendben is imádkozni. Akkor minden imává lesz. Az Isten nem ima-automata és nem valami mennyei pincér, akitől rendelhetünk. Ő a mi Édesatyánk, alkotónk, megváltónk, mindenünk. A Szentlélek vezet minket az imában, hogy azt és úgy mondjuk, kérjük, ahogy az jó, egészséges, normális, vagyis Istennek tetsző.

 

Életigenlők.hu

Similar Posts