Itt a nyár, és vele együtt a sok-sok gyümölcs és zöldség, a kertek ontják termésüket, így van miből válogatnunk, ha egészségesen szeretnénk étkezni. Mennyivel könnyebb most, mint télen!
Diós-gyümölcsös zabkása
Hozzávalók (2 adaghoz)
- 1,5 bögre zabpehely
- 2/3 bögre mandulatej
- 1/2 bögre víz
- 1 bögre erdei gyümölcs (málna, szeder, ribizli, áfonya)
- 4-5 szem dió
Extra feltétként tehetünk még rá
- reszelt mandulát
- banánt felkarikázva
- bármilyen gyümölcsöt
Elkészítés
A zabpelyhet, a mandulatejet és a vizet egy lábasba öntjük, és melegítjük. Fakanállal vagy kézi habverővel addig keverjük a masszát, ameddig kicsit össze nem sűrűsödik és “rottyan” egyet. A kész kását két kisebb tálba tesszük, ráhelyezzük az erdei gyümölcsöket, a diót és a tetszőleges extra feltéteket.
A mandula egészségre gyakorolt hatása
Fogyasztása szabályozza a koleszterinszintet, növeli a HDL-t („jó” koleszterin) és csökkenti az LDL-t („rossz” koleszterin). Szinten tartja a vércukrot és megelőzi a cukorbetegség komplikációit. Magnéziumban gazdag, amely serkenti a vérkeringést és az oxigén és a tápanyagok áramlását a szervezetben. Szinten tartja a vérnyomást és csökkenti a szívroham kockázatát. A mandulában sok egyszeresen telítetlen zsírsav található, amely egészséges a szív számára. Antioxidánsban is gazdag, csökkentve az artériakárosító gyulladásokat. A mandulában található E-vitamin megelőzi a kognitív hanyatlást, serkenti a figyelmet és megőrzi a memória működését. A mandula cinkben és ásványi anyagokban is gazdag, amelyek megóvják az agyat a szabad gyökök okozta károktól. A B6-vitamin a fehérjék anyagcseréjét segíti. Fenilalanint is tartalmaz, amely megelőzi a Parkinson-kórt. A mandulában található nagy mennyiségű folsav serkenti az egészséges sejtnövekedést és a szövetek kialakulását, amelyek fontosak a magzat fejlődése során. Magas rosttartalma miatt a vastagbélrák kockázatát is csökkenti. A gyomorfekély kezelésére is alkalmazható, semlegesíti a gyomorsavat. Foszforban, káliumban, magnéziumban, mangánban és káliumban gazdag. A mandulában található antioxidánsok csökkentik a szervezetben található szabad gyökök számát, ezáltal megelőzve csontritkulást. E-vitaminban gazdag, amely táplálja a bőrt. A mandulának öregedésgátló tulajdonsága is van, jót tesz a hajnak.
Nyers céklaleves joghurttal
Hozzávalók (5 adaghoz)
- 2 db közepes cékla
- 2 dl joghurt
- 2 dl víz
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor kapor
Elkészítés
A céklát megmossuk és megpucoljuk. Kisebb kockára vágjuk, és egy dl víz és a megpucolt fokhagymagerezd társaságában összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a sót, borsot, joghurtot, a víz másik felét (azért kell két adagban, hogy lássuk, mennyi kell bele pontosan), és ismét turmixolunk rajta egyet. Végezetül hozzáadjuk a kaprot, és egy utolsót nyomunk a turmixon. Jól lehűtve tálaljuk, egy csepp joghurttal és kaporral a tetején.
A cékla egészségre gyakorolt hatása
A cékla nitrátot tartalmaz, ami a szervezetben nitritté, ezt követően pedig nitrogén-monoxiddá alakul, ami tágítja az ereket, ezáltal pedig csökkenti a vérnyomást és javítja a keringést. A céklában található kálium szabályozza a szív működését, a hiánya emiatt gyakori szédülést és szívritmuszavart okoz. Könnyen felszívódó vas- és folsavtartalma mellett serkenti a vérképződést azáltal, hogy segíti a vörösvértestek regenerálódását és szaporodását. Az immunerősítés és téli fáradtság leküzdésében is fontos szerepe van a céklának. Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően a betegségmegelőzésben kitűnő. A cékla vöröses színét adó betacianin pigmentek hatékonyak a máj-, a vastagbél és a bőrrák megelőzésében, illetve a kemoterápián átesett betegek eredményei is látványosan javultak intenzív céklafogyasztást követően. Nagy mennyiségben található benne C-vitamin, folát, kalcium, vas, magnézium, mangán, foszfor, nátrium, cink, réz és szelén, fogyasztása védelmet nyújthat az Alzheimer-kór ellen is. Rosttartalma sem elhanyagolható, támogatja az emésztőrendszer megfelelő működését, valamint hozzájárul a teltségérzethez. A cékla betaint tartalmaz, ami a zsírok lebontását serkenti. A cékla a máj megtisztításában is szerepet játszik.
Sajtos cukkini lepény joghurtos uborkaöntettel
Hozzávalók (2 főre)
- 250 g cukkini
- 3 db újhagyma
- 2 db tojás
- 2 ek teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 1 kk szárított majoránna
- 1 kk szárított fodormenta
- 1 tk szerecsendió (frissen reszelt),
- 5-6 szem egész fekete bors (frissen tört)
- 3 ek hidegen sajtolt olaj
- 3 tk tengeri só
Az öntethez
- 1 pohár joghurt
- 1/2 uborka
- tengeri só
Elkészítés
Az uborkát megtisztítjuk apró csíkokra vágjuk, elkeverjük a joghurttal, sózzuk és a hűtőszekrénybe tesszük. A tojást egy edényben felverjük, elkeverjük benne a lisztet, a sót, a szerecsendiót, a majorannát, a fodormentát és a fekete borsot. A cukkinit felkockázzuk, a hagymát feldaraboljuk (6-7 mm) és elkeverjük a tojással, majd végezetül a frissen reszelt parmezánt is hozzáadjuk. Közepes lángon előmelegített serpenyőbe (kevés olajjal) 1-1 evőkanállal rakunk a keverékből, kis lepényeket formázunk belőle, és aranybarnára sütjük mind két oldalát. Tejfölös uborkaöntettel tálaljuk.
Az uborka egészségre gyakorolt hatása
Magas víztartalmának köszönhetően segít eltávolítani a szervezetből a káros toxinokat, rendszeres fogyasztásával megelőzhető a vesekő kialakulása. A-, B- és C-vitaminban gazdag, erősíti az immunrendszert, energiával látja el szervezetet. Az uborka magas kálium-, magnézium- és szilíciumtartalma révén megfiatalítja a fáradt bőrt. Rostokban gazdag, kalóriatartalma rendkívül alacsony, így segíti az egészséges fogyást és megakadályozza a puffadás, székrekedés és más emésztési problémák kialakulását. 3 olyan fontos vegyületet tartalmaz, amelyek fontos szerepet játszanak a mell-, a petefészek-, és a prosztatarák megelőzésében. Az uborka tartalmaz egy olyan hormont, amely fontos szerepet játszik a hasnyálmirigy inzulintermelésében. A benne lévő természetes szterolok csökkentik a koleszterinszintet. Az uborkában lévő nagy mennyiségű kálium, magnézium és élelmi rost fontos szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában. A friss uborkalé erősíti az ínyt, a benne lévő fitovegyületek csökkentik a rossz leheletet. Az uborkában lévő kovasav erősíti a körmöket és fényessé varázsolja a hajat. Értékes vegyületei erősítik a kötőszöveteket, gyógyítják a sérült ízületeket. Sárgarépával együtt alkalmazva csökkenti a vér húgysavszintjét, ami köszvény esetén jótékony hatású, elősegíti a vesék normális működését.
Olasz sárgadinnyés saláta
Hozzávalók (6-8 főre)
- 1 db sárgadinnye
- 5 szelet prosciutto (pármai sonka)
- 4-5 szem koktélparadicsom
- 1 csomag mozzarella
- frissen őrölt bors ízlés szerint
- olívaolaj
A pesztóhoz
- 1 csokor friss bazsalikom felaprítva
- 1 gerezd fokhagyma
- 20 g fenyőmag (elhagyható)
- 20 g percorino vagy parmezán sajt
- 5 ek olívaolaj
Elkészítés
A sárgadinnyét megpucoljuk, 2-3 mm vastagságú szeletekre vágjuk, majd egy tányérra rakjuk. Rátesszük a prosciuttót és az elfelezett koktélparadicsomokat. Rátépkedjük a mozzarellát. A pesztó hozzávalóit egy aprítógépben lezúzzuk, majd meglocsoljuk vele a salátát. Frissen őrölt borssal és egy kevés olívaolajjal fejezzük be.
A sárgadinnye egészségre gyakorolt hatása
Gazdag ásványianyag-forrás, karotint, foszfort, vasat és nátriumot tartalmaz, nagy mennyiségben található benne A-, B1-, B2- és C-vitamin. Magas rosttartalmának köszönhetően hatékony segítséget nyújt az emésztési folyamatok normalizálásában. Orvosolja a bél- és a gyomorproblémákat. Energiatartalma kevés, ezért bátran fogyaszthatják azok is, akik szigorú diétát követnek. Szénhidrát-tartalma azonban magas, ezért a cukorbetegek csak nagy körültekintéssel fogyasszák. Magas folyadék- és rosttartalma miatt a méregtelenítési folyamatokban is nagy szerepet játszik, átmossa a szervezetet a méreganyagoktól. Bét-karotin tartalmának köszönhetően üde színt varázsol a bőrnek.
Bazsalikomos málnaturmix
Hozzávalók (2 adaghoz)
- 2 banán
- 30 dkg málna
- 10 levél bazsalikom
- fél liter natúr joghurt
Elkészítés
A málnát a bazsalikommal összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a banánokat, illetve a bazsalikomot. Poharakban kínáljuk.
A málna egészségre gyakorolt hatása
Nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, aromaanyagokban is bővelkedik. Az ásványi anyagok közül nagy mennyiségben foglal magába cinket, magnéziumot, foszfort, káliumot és vasat is, így a vashiányos vérszegénységben szenvedő emberek számára kifejezetten ajánlott a rendszeres fogyasztása. Nagy mennyiségben tartalmaz ellagic savat és polifenolokat, ezek serkentik azokat a folyamatokat, amelyek semlegesítik a rákkeltő anyagokat, gátolják a véredények kialakulását, és segítik a rákos sejtek pusztulását. A fertőzésekkel szemben való védekezésben is jelentős szerepe van, hiszen magas C-vitamin tartalommal bír, így a vírusos és a bakteriális fertőzések leküzdésében nagy segítséget nyújt. Található még benne B vitamin és tökéletes béta karotin forrás. Fogyasztása kiváló magas vérnyomás csökkentésére, a vércukorszintet a helyes értékre állítja vissza, a menstruációs fájdalmak enyhítésére is tökéletesen alkalmazható és a szívműködés is szabályozható a rendszeres fogyasztással. Savlekötő tulajdonsága miatt a refluxban szenvedő betegek is bátran fogyaszthatják. A málna apró magjai az emésztési folyamatokra is jó hatást gyakorolnak, ezért székrekedés vagy lassú anyagcsere esetén is kifejezetten ajánlott a fogyasztása.
Jó étvágyat!
Molnár Éva
Fotó: streetkitchen.hu, istockphoto.com pixabay.com
*** *** *** ***
Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!
You must be logged in to post a comment.