Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Júliusban megállás nélkül ehetjük a görögdinnyét, hiszen már mindenütt lehet kapni. Nemcsak önmagában lehet fogyasztani, hanem saláta alapanyaga is lehet, de még turmixitalokat és levest is készíthetünk ebből a fantasztikusan finom, hűsítő gyümölcsből.

Hidratáció nyáron

Nyáron nagyon könnyen elfelejtjük, hogy óránként legalább 1,5-2 dl folyadékot vigyünk be a szervezetünkbe, csak a kínzó szomjúság figyelmeztet bennünket arra, hogy itt az ideje hidratálni. Nem kell azonban mindig vizet innunk, hiszen nagyon sok zöldség és gyümölcs is létezik, amelyek nagy százalékban tartalmaznak vizet, így ezek is segítenek abban, hogy hidratáltak maradjunk. Az egyik ilyen gyümölcs a görögdinnye.

A tápanyagok és növényi vegyületek tárháza

A görögdinnye nagyon sok vitamint, ásványi anyagot és egyéb értékes növényi vegyületet tartalmaz. Megtalálható benne a C-vitamin, a kálium, a magnézium, illetve a B1-, B5- és B6-vitaminok. Mind ezek mellett a görögdinnye likopinban és béta-karotinban is rendkívül gazdag. A béta-karotint A-vitaminná alakítja a szervezet, amely elsősorban a szem egészségét biztosítja. A likopin egy erős antioxidáns, amely védelmet jelenthet a szervezet számára számos betegséggel szemben.

Szívbarát összetevők a görögdinnyében

A görögdinnye sok szívbarát növényi anyagot tartalmaz. Ezek a tápanyagok elősegíthetik számos szívbetegség megelőzését. Például számos tanulmány arról számolt be, hogy a likopin segíthet a koleszterinszint csökkentésében, mindemellett a vérnyomást is stabilizálni tudja. A görögdinnye egy olyan aminosavat is tartalmaz, amely segít megnövelni a nitrogén-oxid szintjét a szervezetben. Ez segíti a vérereknek a tágulásban, amely pedig vérnyomáscsökkenést eredményez.

Gyulladáscsökkentés görögdinnyével

A görögdinnye likopint és C-vitamint is tartalmaz. Mindkettő antioxidánsnak számít, amelyek nemcsak a gyulladáscsökkentésben játszanak kiemelkedő szerepet, hanem az oxidatív károkat is minimalizálni tudják.

Frissítő görögdinnyeleves citromfűvel és mentával

Hozzávalók

  • 1 nagyobb dinnye
  • 1 kisebb csokor menta
  • 1 kisebb csokor citromfű
  • 1 citrom frissen facsart leve és citromkarikák
  • méz

Elkészítése

Vágja cikkekre a dinnyét és szabadítsa meg azokat a héjtól, illetve a magoktól. Kockázza fel a gyümölcsöt és dobja a turmixgépbe. Mossa meg a gyógynövényeket és azokat is tegye a dinnyéhez. Majd következhet a méz és a frissen facsart citrom. Turmixolja le az egészet, majd hűtse azt le. Tálaláskor díszítheti a levest citromfű- és mentalevelekkel.

Forrás: gyogyszernelkul.com

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts