Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. < 1 perc

A montréali Szépművészeti Múzeum tavaly november óta fogad olyan pácienseket és családtagjaikat, akiknek kezelőorvosa előírta a „múzeum- és művészetterápiát”.

A kultúra és a művészetekkel való találkozás csodákra képes a mentális problémákkal küzdő betegeknél, és egyre több tudományos bizonyíték van arra, hogy a művészetterápia jól hat a fizikai egészségére is. Kanadában ebből a tapasztalatból egy eddig példa nélküli kezdeményezés született: az orvosok ingyenes múzeumlátogatást is írhatnak fel a legkülönbözőbb betegségekben szenvedő pácienseiknek, legyen az akár depresszió, cukorbetegség vagy más krónikus betegségek.

Évi 50 ingyenes múzeumlátogatást rendelhetnek el a kanadai orvosok a program keretében.

Míg a 20. században a sport volt az elsődleges megelőzési és kezelési mód mind a mentális, mind az egyes krónikus betegségek terén, addig úgy tűnik, a 21. században már a kulturális élmények jutnak hasonló, gyógyító szerephez, amelyet már több egészségügyi szakember és kórházak is felismertek. 2012-ben a New York Times például írt arról a harlemi kórházról, amelynek helyreállították a falfestményeit, hogy ezzel is segítsék a betegek gyógyulását. Egy egészségügyi szempontokra specializálódó építész elmondta, hogy tapasztalatai szerint a művészet sokkal komolyabb eszköz lehet az orvostudomány számára, „mint bármely radiológiai eszköz vagy szike”.

Az innovatív intézmény létrehozott egy olyan közösségi teret, amelyben egy művészetterapeuta felügyelete mellett a látogatók saját maguk is alkothatnak, elősegítve az orvos-beteg kommunikációt. Ezzel ráadásul pontosabb eredményekhez is vezetik a szakembereket.

Forrás: papageno.hu

Életigenlők.hu

Similar Posts