A káposzta egy alacsony kalóriatartalmú, nagyon egészséges étel, amely a koleszterinszintet is csökkenti. Nemcsak belsőleg, hanem külsőleg is lehet használni a káposzta leveleit.

A pajzsmirigy az egyik legfontosabb mirigy a testünkben. Olyan hormonokat termel, amelyek döntő szerepet játszanak az emésztőszervek és az anyagcsere működésében. A keresztesvirágú zöldségek – mint például a káposzta – pozitív hatással lehetnek a hormonfunkciókra, de a pajzsmirigyre helyezett káposztalevelek akár semlegesíthetik is a pajzsmirigy működését megzavaró tényezőket.

A káposzta C- és A-vitaminokban gazdag, de emellett van benne folsav, kálium, kalcium és vas, amelyek miatt is nagyon hatásos lehet például fejfájás esetén. A fejfájást okozhatja valamilyen táplálkozási hiányosság vagy stressz. Ha káposztalevelet helyezünk a fejünkre vagy a homlokunkra, a fejfájás is könnyedén elmúlhat. A fejre helyezés előtt érdemes a káposztaleveleket a fagyasztóba helyezni.

Sok mozgásterapeuta javasolja a káposztalevelek alkalmazását végtagfájdalomra, amelyet gyakran valamilyen gyulladás okoz. A káposzta egy remek gyulladáscsökkentő zöldség, glukozinolátot tartalmaz, amely egy rákellenes és gyulladáscsökkentő vegyület. Ha fáj a lába, pontosabban az ízületei, csak helyezzen rá káposztalevelet, és a fájdalomnak hamarosan se híre, se hamva nem lesz.

A kismamák gyakran panaszkodnak arra, hogy fáj a mellük a szoptatás miatt. A káposzta ebben az esetben is segítséget nyújthat. Csökkenti képes a mellek fájdalmát, mérsékli az emlőkben kialakult gyulladást, és így segíthet megnövelni a szoptatás időtartamát. Ha nem fájnak a mellek, akkor nem okoz gyötrelmet a kisbaba táplálása.

Hogyan alkalmazhatja a káposztalevelet mint természetes gyógyítót? Helyezze a káposztát legalább 30 percre a hűtőbe. Majd vegye ki onnan és távolítsa el a káposztáról a külső leveleket. A nagyobb leveleket alaposan mossa meg, hogy ne legyenek rajtuk szennyeződések és peszticidmaradványok, majd vágja ki a levél közepén lévő keményebb részt. Ezután helyezze a leveleket a melleire legalább 20 percig, vagy ameddig a duzzanat el nem múlik. A káposztalevél nemcsak a fájdalmat, hanem a duzzanatot is eredményesen szünteti meg, anélkül, hogy káros mellékhatásokat okozna.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Életigenlők.hu

Hasonló cikkek