Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 3 perc

A kávézacc legtöbbször a szemeteskukában landol, naponta akár többször is. A már lefőtt kávé után visszamaradó anyag értékes, ezért érdemes a növényeink körül felhasználni! Gyűjtsük össze egy tartóban, hiszen rengeteg tápanyagot tartalmaz. Gazdag nitrogénben, káliumban, antioxidánsokban, tanninsavakban. A kertben sokoldalúan felhasználható, ennek előfeltétele, hogy mindig jól kihűlt és száraz formában vigyük ki!

Mint biológiai szupertrágya

Ideális trágya lehet különösen azoknál a növényeknél, amelyek enyhén savanyú talajt igényelnek, például a hortenzia. De a veteményesben is felhasználhatjuk: az uborka, a paradicsom, a cukkini kedvelik a koffeint. A kávézaccban lévő nitrogén gondoskodik arról, hogy a levelek megfelelően növekedjenek, a foszfor serkenti a virágképződést, és termésérést, a kálium pedig a sejtszerkezetért és a növény stabilitásáért felel. Csak a palánták azok, amelyek nem jól tolerálják a koffeint.

kavezacc kertben het otlet 02

Védelem a csigák ellen

A zöldségekkel ellentétben a csigák nem kedvelik a koffeint. A kávézacc ezért remekül bevethető gátként, ha egyszerűen elszórjuk az ágyás körül. Azonban nem minden fajnál hatásos, de salátát csemegéző csigáknál mindenképp érdemes kipróbálni.

kavezacc kertben het otlet 03

Elriasztja a darazsakat

Ezt a módszert csak a szabadban szabad alkalmazni: amikor a kávézacc már jól kiszáradt, gyújtsuk meg egy tűzálló tálkában és hagyjuk, hogy füstölögjön. Az illat miatt a darazsak és a szúnyogok is elkerülik az asztalt.

Megállítja a macskákat

Senki sem szeretné a macska „nyomait” látni a homokozóban vagy a pincelejáratnál: ami a legtöbb csigánál bevethető, az a macskánál is hatásos. Szórjuk szét a homokozó körül a zaccot, hogy távol tartsuk a cicusokat.

kavezacc kertben het otlet 04

Javítja a komposztot, a virágföldet és az öntözővizet

Ami jó a növényeknek, az a komposzton is segít: a kávézacc a komposztnak nagyon jót tesz, segíti a rothadást és a giliszták is kedvelik a kávémaradékot. A virágföldhöz is érdemes egy adag kávézaccot kevernünk, de ne túl sokat, mert akkor penészedhet a talaj.

A lúgos talajnál vagy a túl meszes öntözővíznél is bevethetjük, két kanál kávézaccot adva az öntözővízhez, semlegesíti a kémhatást és egyben trágyázza is a talajt.

Forrás: hobbikert.hu

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts