Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 3 perc

Valahogy mindig is éreztem, kiszemeltél magadnak. Ettől persze féltem, a problémát besöpörtem a szőnyeg alá, így viszont könnyebb lett a dolgod… Többet tudok rólad, mint az átlag, mégsem küzdöttem sokkal okosabban ellened. Eddig.

Rengeteg szörnyű betegségről tanultunk az orvosi egyetemen, a többihez nem volt semmi érzelmi viszonyom, de téged már akkor utáltalak. Csak 21 éves voltam, amikor elkísértem az első családtagot a végső útjára. Soha nem felejtem el, milyenek voltak a végső hónapok, napok, órák.

Szándékosan olyan szakterületet választottam, ahol ritkán bukkansz fel, mégis sokszor találkoztunk. Más nem látja, hogy mit művelsz az emberi testben. Én láttalak, megtapintottalak a műtőben. Éreztem milyen rideg, kemény, kegyetlen vagy.

Egyre több családtagot találtál meg. Volt, amikor esélye sem volt az orvostudománynak, volt, amikor egy műtéttel legyőztünk. Aztán jöttem én. Nálam rögtön duplán próbálkoztál. Persze kérdeztem miért? Most már tudom a választ.

Li Fraumeni szindrómánk (LFS) van. Ez azt jelenti hogy a két TP53 génből az egyik hibás. Ez a gén kódolja P53 fehérjét és így az kevésbé vagy egyáltalán nem működik. A P53 fehérje a DNS, a sejtek örökítő anyagának az „őrangyala”. Mindenkinél szinte naponta létrejönnek hibák a DNS-ben, ez az első lépés, ahogy támadsz. Ekkor jön P53 és kijavítja a hibát vagy elpusztítja a sejtet és így téged. Nálunk ez kevésbé működik. Az elefántoknak bezzeg 40 TP53 génjük van, így szinte soha nem lesznek rákosak (ezért az elefánt a kabala állatunk).

Nőkre nézve 100%, férfiakra nézve 70% valószínűséget jelent, hogy megtámadod – gyakorlatilag – bármelyik szervünket. Nem csak egyszer, hanem többször is próbálkozol nálunk, és jóval fiatalabbak vagyunk, amikor megtalálsz, mint ami várható lenne. Őrület, de a kezelések egy része, amivel próbálunk legyőzni vagy a szűrő- kontrollvizsgálatok segítenek, hogy újra próbálkozz és amiért különösen nagy rohadék vagy, hogy gyereket is megtámadsz.

Mi, mutánsok, hisszük, hogy ez a diagnózis nem halálos ítélet, hanem hatalom. Tudjuk, hogy velünk sokkal könnyebb dolgod van, mint másokkal. De ez a tudás segít benne, hogy eredményesen küzdjünk ellened. Sokkal nehezebbé tegyük a dolgodat. Tényleg egészségesebben éljünk. Egészen más és sokkal alaposabb szűrővizsgálatokra járjunk, hogy időben felfedezzünk. Mert ha nem kapsz elég időt, akkor „könnyű” legyőzni téged. Sokan közülünk már szedik a jövő rákmegelőző gyógyszereit, legalábbis hisszük, hogy ezek azok. Vagy rászánják magukat, hogy egészséges szerveket eltávolítsanak és ezzel bemutassanak neked.

Sajnos ez egy ritka és meglehetősen új (50 éve írták le először) betegség. Az orvosok döntő többsége még csak nem is hallott róla. Ezzel szemben Angelina Jolie génhibájáról (BRCA1) minden orvos tud és mivel ő nyilvánosan felvállalta, így az emberek is megismerték. Pedig az egy „főnyeremény” a miénkhez képest. Talán van 1000-1500 család a világon, akik tudják, hogy miért kell veled küzdeniük. Ők az új családom. Magyarországon még nem igazán szűrnek erre a génre TB alapon, túl ritka ahhoz. Becslések szerint 500-2000 magyar ember érintett. Talán ha 10-20 tud róla.

Ez a küzdelem őrülten nehéz sok család számára, hiszen legtöbbször többen is küzdenek, küzdöttek veled. Sok szerettünket vetted el túl korán tőlünk. Szülőként fel kell dolgoznunk, hogy a gyermekeink 50% valószínűséggel örökölték a rossz gént, fej vagy írás, és az életük egészen más lesz. Már újszülött kortól vadászol rájuk, ez a legrosszabb. Fel kell dolgoznunk a félelmeinket minden érintett és fejét a homokba bedugó családtagunk iránt. Sokan a családunkban, barátaink között nem akarnak hallani rólad, így rólunk.

De nem hagyjuk, hogy teljesen legyőzzél! Nem lehet, hogy a félelem uralja az életünket. Ahogy egy terrortámadás után sem szabad megengednünk, hogy a rettegés miatt ne merjünk reptérre, koncertre menni. Szembe nézünk veled és a képedbe nevetünk. Mindent megteszünk, hogy az életünket még jobban élvezzük. Köszönöm, hogy megtanítottad, mennyivel szebb a világ! Köszönöm a sok új barátot!

De: Fuck you cancer! El a kezekkel a fiaimtól! Nálam próbálkozhatsz, én úgyis legyőzlek!

Magenheim Rita

https://www.facebook.com/Magenheim-doktor-a-mellrák-ellen-2235988486730396/

Forrás fotók: facebook

Életigenlők.hu

Similar Posts