Rádió
Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

A fekete borsot nagyon jól ismerik az emberek. Nevezhetjük akár a fűszerek királyának is, hiszen nagyon sokféle ételt megízesíthetünk a segítségével. Ez a fekete fűszer – de természetesen más, sokféle színű és ízű bors is – egy kiváló antioxidáns, amely remekül képes a gyulladást is csökkenteni.

A szabad gyökök nagyfokú sejtkárosodást képesek előidézni. A szabad gyökök sokféle úton, módon képződhetnek az emberi szervezetben. Kialakulhatnak a káros UV-fény hatására, de okozója lehet a cigarettafüst, a légszennyezettség is. Ezek a szabad gyökök komoly egészségkárosodást és betegségeket is képesek előidézni az emberi szervezetben, például szívbetegséget, korai öregedést, de a rákos betegségek okozói is lehetnek.

A fekete bors olyan növényi vegyületet tartalmaz, amely antioxidáns tulajdonsággal rendelkezik. Egyes tanulmányok arról számoltak be, hogy a fekete bors rendszeres fogyasztása csökkentheti a krónikus betegségek kialakulását, mindezt antioxidáns tulajdonságainak köszönheti.

A krónikus gyulladás számos betegséget idézhet elő, beleértve a cukorbetegséget, a szívbetegséget, a rákot és az ízületi gyulladást is. A fekete bors hozzájárulhat a gyulladás elleni küzdelemhez, az ízületi gyulladásban szenvedő betegeknél csökkentheti a fájdalmat és a duzzanat kialakulását. De még az asztma és a különféle légúti allergiák tüneteinek csökkentésében is szerepet játszhat.

A fekete borssal kapcsolatban az is bebizonyosodott, hogy segíthet a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór tüneteinek kezelésében is.

A fekete bors elősegítheti a vércukorszint anyagcseréjét és javulást eredményezhet a túlsúlyos személyek inzulinérzékenységének javításában.

A fekete bors csökkentheti a koleszterinszintet, ami a szívbetegségek egyik kockázati tényezője. Sok kutatás azt bizonyítja, hogy a fekete bors segíthet egyes rákos megbetegedések hatékony megelőzésében. Például a prosztata-, a vastagbél- és az emlőrákos sejtek replikációját képes lassítani.

A fekete bors a bél egészségét is fenn tudja tartani, emellett csökkentheti az étvágyat, elősegíti a tápanyagok felszívódásának hatékonyságát és még nagyon hatékony a fájdalom csillapításában is.

Ha rendszeresen kívánjuk fogyasztani, akkor más fűszerekkel is párosíthatjuk, például kurkumával, fokhagymával, köménnyel, gyömbérrel, de a citromos, borsos víz is nagyon hatékony páros lehet a betegségek elkerülésében.

Forrás: gyogyszernelkul.com

eletigenlok.hu

Similar Posts
Megszakítás

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás