Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

A brazil dió, más néven paradió a világon az egyik legegészségesebb táplálék, hiszen gazdag forrása a szelénnek, a zsíroknak, a rostoknak és a fehérjének. A brazil dió megnöveli a szív egészségét. Ezt és az agyi funkciók javítását antioxidáns hatásának köszönheti.

A brazil dió gazdag forrása a szelénnek, amely egy kitűnő antioxidáns és egy nélkülözhetetlen ásványi anyag az emberi szervezet számára. A szelénnek nagyon fontos szerep jut a termékenységben, az immunrendszer és az anyagcsere egészségében.

A brazil dió a szelén mellett más fontos vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz. Többek között megtalálható benne a foszfor, a kálium, a magnézium, a kalcium, a cink és a vas is.

A brazil dió rendkívül gazdag egészséges többszörösen telítetlen zsírokban, amelyek segítenek fenntartani a szív- és érrendszer egészségét, javítják a koleszterinszintet, amelyek csökkentik a szívbetegségek és a stroke kialakulásának a kockázatát.

A brazil dió gazdag forrása az élelmi rostoknak, amelyek javítják a vér koleszterinszintjét, illetve csökkentik a szívbetegség, a stroke, az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázatát.

A szelén hiánya hormonális egyensúlyhiányt okozhat, de az alváshiánynak is oka lehet, ha túl kevés szelén van a szervezetünkben. A szelénhiány hatással van a hangulatra, az anyagcserére, de még a koncentrációs képességet is befolyásolni tudja.

A szelén egy antioxidáns, amely csökkenteni képes a szervezetben az oxidatív stressz-szintjét. Mivel maga a brazil dió is egy antioxidáns táplálék, így jelentős szerepe van a gyulladás csökkentésében. A gyulladás számos krónikus betegség forrása lehet.

A brazil dió rendszeres fogyasztása csökkenteni tudja a vércukorszintet, illetve az LDL-koleszterinszint csökkentésében is kiemelkedő szerepet játszik.

Az antioxidánsok rendszeres fogyasztása segít megőrizni az agy egészségét. Ha csak kevés antioxidánst juttattunk be a szervezetünkbe, úgy a kognitív funkciók jelentősen lecsökkennek és olyan neurodegeneratív betegség is kialakulhat, mint például az Alzheimer-kór.

A brazil dió tehát gazdag szelénben, azonban nagy mennyiségű fogyasztása toxicitást okozhat. A toxicitás tünetei többek között: szédülés, hajhullás, törékeny körmök, gyomor- és bélrendszeri problémák, ingerlékenység és ízületi fájdalom.

Forrás: gyogyszernelkul.com

eletigenlok.hu

Similar Posts