Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 3 perc

A könyv egyedülálló módon nyújt segítséget a mellrákon átesett nők számára.

Négy évvel ezelőtt kezdtem el írni a „Konyhanyelven a mellrákról” című könyvet, ami idén nyáron jelent meg. 2012-ben egy öröklött genetikai hiba (BRCA2) miatt érintetté váltam, és onnantól kezdve nem csak betegként, hanem dietetikusként is elkezdtem érdeklődni a táplálkozástudomány onkológiai területe iránt. Ezen belül is kimondottan a mellrákspecifikus szakirodalmakat  kerestem, illetve olyan laikusoknak szóló könyveket, amelyekben gyakorlati tippek, receptek is vannak, amit jó szívvel ajánlhatok a sorstársaimnak is.

De a legtöbb könyv, amit találtam vagy nagyon általános, vagy nagyon szélsőséges volt, amelyekkel nem tudtam azonosulni. Ráadásul sokszor meglepődve tapasztaltam, hogy mennyi városi legenda, csodamódszerről szóló „mítosz” kering a kórházi folyosókon a betegek között.

Az internet is hemzseg daganatos betegeknek szóló táplálkozási „jó” tanácsoktól, mint például, hogy „hogyan éheztessük ki a rákot” és „a citrom ezerszer erősebb, mint a kemoterápia” stb. Dietetikusként, egészségügyi háttértudással sem volt egyszerű a helyén kezelni ezeket az információkat, egy laikusnak meg végképp nehéz lehet eligazodni ennyi egymásnak ellentmondó „jó” tanács és az ígéretesnek hangzó csodaszerek, divat diéták között. Ezek kimondottan veszélyesek lehetnek, mert egy nem megfelelő, szélsőséges diéta következtében legyengült szervezet rosszabbul reagálhat a kezelésekre, műtétekre, pl. elhúzódhat a sebgyógyulás, negatívan befolyásolhatja a vérképet stb.

A mellrák kezelése általában igen összetett. Többféle kezelés kombinációjából áll, és sokszor igen hosszú, akár éveken át tartó terápiát igényelhet: műtétek, kemoterápia, sugárterápia, hormon és egyéb gyógyszeres kezelések. A terápiáknak lehetnek olyan mellékhatásai is (pl. hányinger, hányás, sebes nyálkahártya, székrekedés, hasmenés stb.), amelyeket megfelelő táplálkozással enyhíteni lehet. Miután részese lettem ennek a hosszú terápiás folyamatnak, magam is megtapasztalhattam, hogy a betegség különböző fázisaiban alkalmazott egy-egy kis „diétás trükk” a mellékhatások enyhítésével milyen minőségi javulást hozhat a közérzetben vagy akár a vérképben is.

Megpróbáltam mindezt összegyűjteni, szakmai szemmel rendszerezni és „konyhanyelven” tálalni, egyrészt orvosi kifejezésektől mentesen, könnyen emészthető, érthető módon, másrészt az ételek nyelvére lefordítva, receptekkel, mintaétrenddel kiegészítve, hogy a gyakorlatban, a mindennapi életben is hasznos segítség legyen.

A könyv első felében a szakirodalom és a tapasztalatok alapján a különböző terápiákhoz kapcsolódó táplálkozási ajánlásokat, konkrét, hasznos tippeket gyűjtöttem össze. Külön büszkeség, hogy a szakirodalmi rész onkológiai és táplálkozás-élettani vonatkozásait olyan elismert szakemberek, mint Dr. Horváth Zsolt PhD. klinikai onkológus és Dr. Biró Lajos PhD. egyetemi docens lektorálták, a szerkesztést pedig az onkológiai területen szintén jártas kollégámnak Moharos Melindának köszönhetem. A könyv második fele mintarecepteket tartalmaz. Mivel a kezelések, a stressz  okozhatnak fogyást és hízást egyaránt, így a hagyományos recepteknek van egy energiadús- és egy energiaszegény változata.

Elsősorban nem receptkönyvnek szántam, hanem inkább megbízható információkat és egy komplex szemléletmódot szeretnék átadni, hogy legyenek olyan alapismeretek, amelyek alapján megfelelő kritikával kezelhetők az interneten terjedő „városi legendák”. Valamint igyekeztem olyan gyakorlati tudást megosztani, amellyel a már megszokott, családi recepteket át lehet alakítani az aktuális állapotnak megfelelően. Így reményeim szerint minden sorstársam talál benne számára olyan hasznos információt, tippet, amellyel – a lehetőségekhez képest – elviselhetőbbé tehető ez a hosszú terápiás időszak.

Online megrendelés: https://konyhanyelvenamellrakrol.hu/
(A weboldalon olvashatóak a személyes vásárlási lehetőségek is.)

Arató Györgyi
dietetikus, szerző

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts