Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 3 perc

Tudtam, életem egyik legnehezebb jegyzetét fogom megírni, amikor Mundruczó Kornél „Pieces of a Woman” című, sok díjat elnyert, újabb díjakra jelölt filmjét megnéztem. Abban biztos voltam erről a témáról írok filmajánlót a magazinba, holott tudtam nehéz „szülés” lesz. Az is biztos, hogy nem véletlenül alakult úgy, hogy anyák napja hétvégéjén írtam meg ezt az ajánlót.

A film egy gyerekét elvesztő, megtört nő lelkét mutatja be. Vanessa Kirby által alakított Martha elveszítette babáját a születése után pár perccel. Ez a trauma a legnagyobb veszteségek egyike. A cselekményben családjával együtt, de lelkileg azoktól elkülönülve próbálja túltenni magát az észveszejtően fájdalmas traumán, miközben a szülést levezénylő bába hibájából kifolyólag bíróság elé kerül.

A film Mundruczó állandó alkotótársának, Wéber Katának a forgatókönyvéből készült, amelyben saját élettapasztalatát dramatizálta. A személyes érintettség okán is lehetett ilyen nyersen, őszintén ábrázolni a főszereplő mérhetetlen fájdalmát.

A témában saját élménnyel magam is rendelkezem. Az „csak” a véletlen műve, hogy a keresztnevünk a főszereplő Marthaval megegyezik. Egy hétköznapi Mártaként magam is elvesztettem egy gyereket magzati korában. A filmet látva, sokszor végig gondolva a kérdést, bevallom, nehezen döntöm el vajon melyik trauma nyila halálosabb, melyik tehetetlen fájdalomérzés elviselhetetlenebb: ha megszületése utáni percekben hal meg egy csecsemő, vagy ha meg sem születik… Az egészen biztos, hogy óriási, feldolgozásra váró lelki terheket cipel az a nő, aki ezt a vesztést bármelyik változatában átéli élete során.

A film, és most ezek a sorok a legmélyebbre temetett fájdalmakat hozták felszínre, felkorbácsolódtak és a kiírás eszközével letisztultak az érzések… Filmnézés közben és a valóságban is felvetődtek  a kínzó kérdések: ki vagy mi az oka egy ilyen balul sikerült szülésnek, kit lehet hibáztatni, valakit elmarasztalni, bíróságon ítéletet hozni, gyűlölködni, őrjöngeni, elfojtani, homályosítani, kiszínezni, majd nyíltan felvállalni és elfogadni, ami történt nem lehet meg nem történtté tenni. A hibások felsorakoztatása nem adja vissza az elvesztettet. Azonban az lényeges, hogy az egészséges továbblépéshez végig kell menni egy átértékelő, szembenéző úton.

Aki a legnehezebbet, az érzelmi intelligenciája (EQ) fejlődését komolyan veszi, biztosan végig megy ezen a traumát követő tagadás-soron, és eljut a megoldásig, az érzelmi gubanc feloldásáig. Leginkább azért nehéz ez a fejlődés, mert nem tanítják, nem kapható meg a jeles bizonyítvánnyal az (ön)elfogadás tudása, a szeretet művészete. Mundruczó Kornél első angol nyelvű filmje ezt a folyamatot lenyűgözően bemutatja.

Extra jól elénk tárja, hogy az átélt lelki megrázkódtatás utáni küzdelem a tagadástól a tébolyuláson át a lenyugodott elfogadásig, összefüggések megértéséig a traumát elszenvedő nőé. Csakis ő – egyedül ő – képes az alkímiát végig vinni magában: a szenvedést felcserélni megértő szeretetre. Bármilyen trauma túléléséhez erre az átlényegülésre van szükség.

Mindig van rá egy újabb nap, hogy egy nőből hiányzó darabka helyére a megnyugvás megérkezzen és elfogadja az életében a szociális érzékenység kiélésére más formában ad a sorsa lehetőségeket.

Látni kell ezt a filmet is mindenkinek!

Vajda Márta

DÍJAK ÉS JELÖLÉSEK
• Oscar-díj (2021) Legjobb női főszereplő jelölés: Vanessa Kirby
• Golden Globe-díj (2021) Legjobb női főszereplő jelölés: Vanessa Kirby
• Brit Filmakadémia Díja (BAFTA) Legjobb női főszereplő jelölés: Vanessa Kirby
• Critics’ Choice Movie Awards – Legjobb színésznő jelölés: Vanessa Kirby
• Critics’ Choice Movie Awards – Legjobb női mellékszereplő: Ellen Burstyn
• 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál (2020) Legjobb Színésznőnek járó Volpi Kupa: Vanessa Kirby

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts