Rádió
Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

A mandula nemcsak nagyon ízletes, de nagyon egészséges is. Kutatások igazolják, hogy a szív egészségére is kedvező hatást gyakorol, de a bél és a bőr egészségét is megtámogatja. Ezek az egészségügyi hatások leginkább a mandulában található tápanyagokhoz kapcsolódnak, hiszen tartalmaz egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat, fehérjét, vitaminokat, ásványi anyagokat és más növényi tápanyagokat, illetve rostokat.

Számos tanulmány igazolja, hogy a mandula hozzájárul az egészséges vérzsírszint kialakításához, de jó hatással van a vérnyomásra, az érrendszeri funkciókra is. A mandulával kapcsolatban az is igaznak bizonyult, hogy csökkenti az LDL-koleszterinszintet, miközben megemeli a jó, azaz a HDL-koleszterin szintjét.

A mandula zsírban gazdag, azonban ez egészséges zsír, így segítségünkre lehet a testsúlykezelésben, hiszen rengeteg rostost tartalmaz, amely könnyen és hamar eltelít, mindemellett nem emeli meg drasztikusan a vércukorszintet, sőt energiával látja el az emberi szervezetet.

A rostban gazdag mandula jó hatással van a bélflórára is, mert egyensúlyban tartja ott a jó és a rossz baktériumokat. Márpedig ha a rossz baktériumok nem szaporodnak el, akkor az emésztéssel sem lesznek gondok.

A mandula antioxidáns vitaminok forrása, beleértve az E-vitamint is. Ez a vitamin szinte minden élettani funkcióban részt vesz, de legfőképpen a bőrünkkel képes csodát művelni. Az E- vitamin, mint ahogyan más antioxidáns, be tud épülni a sejtek membránjaiba, így védve azokat az oxidatív károsodástól. Az E-vitamin nemcsak a bőrnek tesz jót, hanem számos betegség megelőzésében is szerepet játszik. Például összefüggésbe hozták ezt a vitamint a szívbetegségek és az Alzheimer-kór kialakulásának megelőzésével is.

Az antioxidánsok védelmet nyújtanak az oxidatív stresszel szemben, amely károsíthatja a sejteket és gyulladást is generálhat, ez pedig komoly betegségeket képes okozni, sőt még az öregedési folyamatokat is felgyorsíthatja.

A mandulában nagyon sok magnézium is megtalálható, amely ásványi anyag számos élettani funkcióban szerepet játszik. A vércukorszint szabályozása is a feladatai közé tartozik, illetve az inzulinfunkciót is javítani tudja. A cukorbetegek éppen ezért jelentősen csökkenthetik az inzulinrezisztenciát, ha magnéziumban gazdag táplálékokat is fogyasztanak.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Életigenlők.hu

Similar Posts
Megszakítás

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás