Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Interjú

Megkérdeztük Dr. Prezenszki Zsuzsanna pszichiátert, most, hogy ennyi (kényszer) szabadidőnk lett… mit kezdjünk vele?

– Van most időnk mindenre, amire eddig nem volt” szoktunk ilyen énidőre vágyni, de a most hozzájött „pánik” nélkül… Milyen természetes reakciók jelentkeznek ilyenkor?

– A kényszerű karantén az első napokban felborítja a megszokott ritmust. Minden a feje tetején áll, minden kusza, átláthatatlan. A megszokott dolgok, a beállt ritmus, a kiszámítható keretek a biztonság érzetét adják. Így mikor ez borul, mindenki bizonytalanná, ingerültté feszültté válik. Az otthonlét első napjaiban mindannyian zavartan állunk… Van, aki azért, mert a sok rászabadult, parttalan időben nem tudja, mihez kezdjen, egyedül és elveszettnek érzi magát.

Van, aki azért, mert az otthonlét, otthoni munka megszervezése felborította a család megszokott ritmusát, rengeteg új feladatot, átgondolni és átszervezni valót adott. Sokan úgy érzethetik, a sok váratlan tennivaló elárasztja, maga alá temeti őket.

– A szabadidőre mindannyian vágyunk, de a szóban is benne van: szabadon választott időtöltésre… Mit is tegyünk a ‚kényszerpályán’ kapott sok idővel, az idő hasznos eltöltésével?

– Sokkal könnyebb az érzelmi rendezettséget fenntartani stabil keretek között. Készítsünk napirendet!
1. Induljon a nap egy rövid tervezéssel, áttekintéssel, és záruljon a nap számbavételével.
2. Érdemes beosztani a tennivalóidat. Tartsunk fel egy korábbi életünkhöz leginkább hasonlító tervet, ritmust.
3. Osszuk szét a feladatokat! A család minden tagja, a gyerekek is – életkoruknak megfelelően – vegyenek részt a élet mindennapi feladatainak ellátásában.
4. Ismerjük el a jól végzett feladatot- adjunk érte dicséretet önmagunknak is, és a  környezetünknek is!
5. Szánjunk időt a regenerálódásra, kikapcsolódásra! Mindennél fontosabb most a testi-lelki jóllét megőrzése – fontosabb, mint bármilyen feladat elvégzése. A legtöbbet ezzel tehetjük meg magunkért és környezetünkért.
6. Álljunk meg időnként egy- egy perc erőgyűjtésre, önmagunk higgadt összerendezésére!

– A „vigyázzunk egymásra!” „maradj otthon!” üzeneteket jól értelmezik az emberek? A közgondolkodásunk mekkorát tud változni jó irányba?

– A dolgok új rendje egy idő után beáll. Magától is újra szerveződik az életünk, némi praktikus átgondolással, a fontossági sorrendek kijelölésével, a tennivalók újra strukturálásával a biztonságot jelentő új menetrend könnyebben kialakítható. A kialakult új helyzet, még ha el is tér az élet „normál menetétől” a stabilitás érzését adja – például a hivatalos kommunikáció révén követhető lépések betartásával: a „Maradj otthon!” és a „Vigyázzunk egymásra!” hívómondatok is megtámogatják a belső biztonság megélést.

Vajda Márta

(Az interjú megjelent a tavaszi Életigenlők magazin ‘Új élethelyzetben az együttműködés a legfontosabb’ címmel készített körinterjúban.)

***                    ***                    ***                    ***

A díjmentes onko-segítő szolgálatot, az Életigenlők magazint, a rákszűréseket a személyi jövedelemadó 1%-ából működteti a közhasznú szervezet. Ezért kérjük, idén is rendelkezz adód 1%-ával A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány javára! Itt olvashatsz bővebben rólunk és a rendelkezés menetéről: http://rakellen.hu/hu/egy-szazalek Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts