Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 3 perc

Dr. Gulyás Kálmán jogász, mediátor egy manapság egyre nélkülözhetetlenebbé váló szakterületről adott interjút. Elmondta a megoldhatatlanná fajult viták legnagyobb számban érdekalapon keletkeznek és minden esetben az érzelmi érintettség akadályozza a pozitív végkimenetelt. Kiemelte, a mediátor a probléma megoldását keresi, az érzelmeket kizárja. Az alternatív vitarendezés kultúrája egyelőre – bár konfliktus van bőven – még gyerekcipőben jár nálunk.

–  Érdekegyeztető vagy, a szakmád a szívügyed és a hivatásod…

– Teljesen elkötelezett vagyok a békesség mellett ennek egyik formája a szeretet, mert ahol nincs szeretet ott békesség sincs. Protestáns hívő ember vagyok.

–  A jogi pályádból egyenesen következett a mediációs tevékenység?

– Ezzel kapcsolatban van egy óriási tévedés Magyarországon, a mediátor nem jogász, nem is pszichológus, még csak nem is pszichiáter. Van egy mediátor amerikai barátom, aki azt mondja, hogy erre születni kell, olyan emberi adottságokra van szükség, ami nem biztos, hogy megvan mindenkiben, aki mediátor akar lenni.

– Békéltetésről van szó?

Van egy gyűjtőfogalom: az alternatív vitarendezés. Ez azt jelenti, hogy van a vitáknak bíróságokhoz képest történő alternatív rendezése. A világon két nagy jogterület van a kontinentális és az angolszász. A döntőbíráskodás, közvetítés, békéltetés, az alternatív vitarendezési forma az angolszász jogrendszerből nőtt ki.

– Valahol mégiscsak jogi beállítódás szükséges?

– Nem kell jogi attitűd. Itt a konfliktuskezeléshez kell érteni. A konfliktusok nem mindig jogi alapúak, vannak érdekviták is, ahhoz nem kell jog. Ám ha a jogi nézeteltérés elakad, akkor is békéltető-közvetítő szakember kell azért, hogy olajozottan folytatódhasson tovább a jogi eljárás. A mediáció jogi háttere ma már elég megalapozott Magyarországon. Bár nem az számít, hogy mi megalapozott jogilag, hanem, hogy mi működik.

– Ismerik az emberek ezt a vitarendezési módot?

– Nagyon sok konfliktusunkat mediálással, vitarendezéssel meg lehetne oldani. Rosszak a beidegződéseink, rossz a vitakultúránk. Az a baj, hogy nem ismerünk mást, mint bíróságra járást, utcán, kocsmában lerendezést, rendőrségi feljelentést. A megbeszélés, tárgyalás, mintha nem is létezne. Bár protestáns vagyok kedvelem Ferenc pápát, aki azt mondja párbeszéd és szeretet nélkül nincs konfliktusrendezés.

– Jó emberi kapcsolatokra, örömteli tevékenységre mindenki törekszik, legalábbis lájk szinten.

– Nem lájkolni kell, hanem beszélgetni.

– A vitakultúra fejlesztés fontos lenne… Hol kezdjük?

– A Nemzeti Alaptantervbe kellene belevenni a konfliktuskezelést. Meg kell tanítani a diákokat már az alsóbb iskolában az emberi méltóság tiszteletére.

– A genetikai hajlamosításon túl a daganatos betegségek többségének a hátterében a lefojtott, kimondatlan szomorúság, fájdalom, lelki sérülés áll. Az érdekérvényesítési technikák megtanítása cégeknél, gyógyult betegeknél hozhat eredményeket a konfliktusok kezelésében?

– Mindenről őszintén kéne beszélni. Szeretünk mondatokat, szavakat kimondani és azt hisszük, hogy ezzel megoldottunk valamit. De ez még nem praxis!

– Családon belüli konfliktusoknál felkérhető mediátor?

– Lehet családon belüli konfliktusokat mediálni. Válás esetében, ha már eldöntötték, hogy elválnak, de van még egy akadály, hogy meg tudjanak egyezni a közösen szerzett dolgok elosztásában, akkor hívhatnak mediátort. Ha van egy jó mediátori megállapodás, akkor egy tárgyaláson vége a dolognak.

– Mi az életigenlésed?

– Szeretek jókat enni, szeretem az embereket. Fontos még az ima, a nevetés, az örömteli tevékenység és a zene, tánc.

– Fontosnak tartod békességet és a szeretetet… Van egy bölcselet, miszerint ha a szívünkkel gondolkodunk, és az eszünkkel érzünk az vezet igazi szeretetalapú békességhez. Szerinted ez utópia?

– Ha az lenne, régen feladtam volna a küzdelmet az alternatív vitarendezés ügyében. „Megszállottan” hiszek ebben a kultúrában. Jobb lenne az életünk, ha a konfliktusainkat e szerint az elv szerint oldanánk meg. Konfliktus nélküli élet nincs, a konfliktusok elkísérnek a születésünktől a halálunkig. A mediátor azért dolgozik, hogy ezeket a bonyodalmakat feloldjuk.


Az interjú az Életigenlők portál OnkoRádiójában elhangzott beszélgetés rövid, szerkesztett változata. A tejes interjú meghallgatható >> itt

 

Életigenlők.hu

 

Similar Posts