Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 3 perc

A meditáció a figyelem egyetlen dologra való teljes átirányításának művészete. Számtalan jótékony egészségügyi hatása van, csökkenti a szorongást és boldogságérzetet okoz.

Legyen ez egy kötelező gyakorlat

Csak akkor juthatsz el a meditációban a következő szintre, ha következetesen minden nap próbálkozol vele és gyakorlod (lehetőleg naponta kétszer).

Kezdd a belégzéssel

A lassú légzés lassítja a szívverést, ellazítja az izmokat, így az elme kezd megnyugodni és készen áll a gyakorlatra.

Végezz nyújtógyakorlatokat

A bemelegítés lazítja az izmokat és inakat, így könnyebbé és kényelmesebbé teszi az ülést. Továbbá a nyújtógyakorlatok a testre irányítják a figyelmet, “kiürítve” a gondterhelt elmét.

Meditálj erős akarattal és pontos céllal

A kezdőknek meg kell érteniük, hogy a meditáció egy aktív folyamat. Nem csak ülsz és várod, hogy ne gondolj semmire. A meditáció művészete abban rejlik, hogy a figyelmet egyetlen dologra összpontosítjuk, ez pedig csak erős akarattal megy.

A frusztrálás csak hátráltat

Szinte minden kezdő meditálóval előfordul, hogy frusztrálást, nyugtalanságot érez, csak kavarognak fejében a gondolatok. Ha ez történik, összpontosítsunk a kilégzésre-belégzésre, lélegezzünk mélyen és lassan, így hamarosan elmúlik a frusztráció.

Kísérletezz

Bár azt hinnénk, létezik egy jól bevált recept a meditációra, ez mindenki számára változhat. Van, aki az ülő, fekvő, nyitott szemű vagy csukott szemű meditáció útján tudja teljesen felszabadítani elméjét.

Érezd a testrészeidet

Egy jó gyakorlat, hogy amikor kezd elragadni a meditációs állapot, akkor próbáld érezni az egész testet. Az összes figyelmedet tedd először a lábaidba, majd haladj lassan felfele és érezd minden testrészedet külön (beleértve a belső szerveket is). Ez egy nagyon egészséges állapot, ha ezt eléred, akkor a helyes úton vagy, már meditálsz!

Válassz egy külön szobát magadnak

Győződj meg arról, hogy nincs semmilyen elterelő dolog abban a szobában, ahol el próbálsz lazulni. Ne legyen azonos helyszín azzal, ahol dolgozol, alszol vagy bármi mást szoktál csinálni. Helyezz el gyertyákat és más spirituális kellékeket, ami segít felszabadulni.

Olvass könyvet a meditációról

Lehetőleg ez egy oktató kézikönyv legyen. Érdemes megtanulnod a meditáció előnyeit és a mély meditatív állomásokat. Ez motiválni fog, hogy tovább folytasd és tökéletesíteni tudd.

Hosszú távú elkötelezettség

A meditáció egy életre szóló gyakorlat, amit egyszer elsajátítva, minden nap elvégezhetsz. Akár idős korban is elkezdhető és teljesen elsajátítható.

Generálj pillanatnyi tudatosságot a nap folyamán

Állítsd meg magadban a levegőt és “légy jelen” – nagyszerű mód a meditáció fejlesztésére.

Győződj meg róla, hogy nem zavarnak

Az egyik legnagyobb hiba, ami kiveri a biztosítékot meditáció közben, ha feldúlja valami a békés hangulatodat. A telefon, kávéfőző és bármilyen más zavaró tényező ki kell legyen iktatva a szobából és a környékről. Ha a szabadban meditálsz, legyen ez egy félreeső hely, távol a zajtól.

Csoportos meditáció

Ha van melletted valaki, vagy esetleg többen, csodálatos előnyeit élvezheted a gyakorlatnak. Az emberek erősítik egymást meditáció során, így átveszik egymás nyugodt lelki állapotát és könnyebben el tudnak lazulni.

Meditálj kora reggel

Kétségtelen, hogy a kora reggeli órák ideálisak meditációra. Ilyenkor csend van, az elméd sincs a szokásos zűrzavarban. Kelj fel fél órával korábban, és meditálj!

Légy hálás a végén

Miután a gyakorlat végére értél, adj 2-3 percet elmédnek a boldogságra, hálára és a nyugodt “visszatérésre”.

Forrás: bien.hu

Életigenlők.hu

 

 

 

 

Similar Posts