Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 4 perc

Elérte az ezret a májtranszplantáción átesett betegek száma Magyarországon, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján elvégzett sikeres beavatkozás egy végstádiumú, májcirrózistól szenvedő, 61 éves nőbeteg életét mentette meg. A sajtótájékoztatón Dr. Merkely Béla rektor kiemelte: a Semmelweis Egyetem transzplantációs tevékenysége európai szinten is kiugró, a további cél pedig, hogy öt éven belül valamennyi ún. szolid szerv vonatkozásában a dobogóra, egy szerv esetében pedig az első helyre kerüljön az egyetem. 

Az ezredik betegen hajtottunk végre májtranszplantációt, a beavatkozás sikeres volt – jelentette be sajtótájékoztatón Dr. Merkely Béla. A rektor kiemelte: a Semmelweis Egyetem európai szinten is az egyik legnagyobb transzplantációs betegellátó, kutató, oktató intézmény.

 

Emlékeztetett arra, hogy tavaly rekordszámú, 505 szervátültetés történt Magyarországon, amiből 327-et a Semmelweis Egyetem végzett. A múlt évben több mint 160 veseátültetés, 80-nál több májátültetés és közel hatvan szívátültetés történt az egyetem klinikáin. Ez európai összehasonlításban is kiugró teljesítmény, szívtranszplantáció terén a 2., vese- és májátültetés esetében a 4-5. helyen áll a Semmelweis Egyetem. A cél, hogy öt éven belül valamennyi ún. szolid szerv (szív, vese, máj, tüdő, hasnyálmirigy) vonatkozásában a dobogóra, egy szerv esetében pedig az első helyre kerüljön az egyetem – közölte Dr. Merkely Béla, hangsúlyozva, hogy mindez a betegek érdekét szolgálja, hiszen – fogalmazott – így több lehetőséget tudunk adni betegeinknek a minőségi életre.A rektor emlékeztetett arra is, hogy a szervátültetés szakmailag a legmagasabb szintű, rendkívül összetett, a legmagasabb technológiát igénylő gyógyító tevékenység, amely végzése az egyetemen zajló betegellátási, oktatási, kutatási tevékenység nélkül nem elképzelhető. Egy-egy transzplantációhoz mintegy száz orvos és szakdolgozó összehangolt munkájára van szükség – tette hozzá. Az egyetemi klinikákon 3500 transzplantált betegek utógondozása folyik, arra törekedve, hogy a lehető leghosszabban a legjobb életminőségben élhessenek.

Dr. Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára emlékeztetett arra, hogy az egyetem idén ünnepli alapításának 250. jubileumát. Az elmúlt negyed évezred magába foglalta az ilyen kiugró tevékenységeket, és egyfajta felelősséget is ró ránk a jelen és a jövő munkája tekintetében – fogalmazott. A kiemelkedő teljesítmények hátterében hangsúlyozta annak jelentőségét, hogy Magyarországon a klinikai rendszerekben három komoly funkció valósul meg: magas szintű betegellátás, oktatás, kutatás-innováció. Az egyetem rangsorokban való szereplésével kapcsolatban úgy fogalmazott: a nagyvonalú tervek és fejlesztések nyomán joggal vetődhet fel az az igény, hogy a top 100-ba, szakmai rangsorok esetén top 5-be kerüljön az egyetem. Kitért a Semmelweis XXI. komplex fejlesztési programra, amely hozzátesz az egyetem jövőjét építő munkához. Szólt arról is, hogy az orvosképzés – a külföldi hallgatók magas létszáma, az oktatás minősége miatt – jelentős sikert ért el a nemzetköziesítés terén, a világpiacon való jelenlét egy komoly presztízst jelent a magyar felsőoktatás számára.

Dr. Csányi Endre Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára elismerését fejezte ki a Semmelweis Egyetemnek és a Transzplantációs és Sebészeti Klinika munkatársainak az ezredik beteg májtranszplantációja kapcsán. Elmondta, a Semmelweis Egyetem klinikáin zajló transzplantációs tevékenység egy innovatív és eredményes országos szintű hálózatba illeszkedik, mely hálózat sikereihez nagyban hozzájárul, hogy 2013-ban Magyarország csatlakozott a nyolc európai országot tömörítő Eurotransplant tagállamai közé. Az államtitkár elmondta, az EMMI nagy hangsúlyt fektet a megelőző tevékenység erősítésre is; ez év őszén például megtörténik valamennyi egészségügyi dolgozó Hepatitis C szűrése. „A hepatitis C fertőzés és a kapcsolódó májbetegségek a májtranszplantáció egyik fő indikációs területét képezik, tehát bízunk benne, hogy ezzel a közel 100 ezer főre kiterjedő szűréssel és az ingyenes szájon át történő kezeléssel csökkenthetjük azoknak a súlyos betegeknek a számát, akik később májátültetésre szorulnának”– fogalmazott. Hozzátette: az egészségügyi fejlesztési prioritások között a daganatos betegségek mellett a keringési betegségek, a mozgásszervi- és mentális betegségek, továbbá a gyermekegészségügy áll, melyekhez 2030-ig nemzeti egészségprogramokat rendelt hozzá a kormány. Kifejtette, ezen fejlesztések több pillérébe szervesen és hatékonyan kapcsolódik majd a Semmelweis Egyetemen zajló transzplantációs program.

Dr. Kóbori László, a Transzplantációs és Sebészeti Klinika igazgatója hangsúlyozta, minden szervtranszplantáció komplex és összehangolt együttműködést kíván a műtétben résztvevő szakemberektől, így volt ez az 1000. beteg májtranszplantációjánál is. Mint elmondta, a beavatkozást egy végstádiumú, májcirrózistól szenvedő 61 éves nőbetegen végezték el. Az operáció tele volt kihívásokkal, de jól sikerült. A beteg már jól van, a májfunkciója teljesen normális, a sebészeti osztályon lábadozik, a következőkben az utógondozása zajlik majd a klinikán – tette hozzá.

Az igazgató a jövőbeni tervekről szólva elmondta, most a gyermektranszplantáció és az élődonoros transzplantáció továbbfejlesztése a cél, illetve minél korábban szeretnék fejleszteni az úgynevezett „Split programot” is, melynek lényege, hogy a beültetésre kerülő májat kétfelé választják, így egy szerv adományozásával egy felnőtt, és egy gyermek transzplantációja válik lehetségessé.

A Semmelweis Egyetemen az idei évben (szeptember 15-ig) 115 vese, 58 máj, 43 szív, 3 hasnyálmirigy átültetés történt, továbbá az Országos Onkológiai Intézettel együttműködésben 13 tüdőtranszplantáció.

Dobozi Pálma, Haszon-Nagy Zsófia
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem
Similar Posts