Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Manapság egyre kevesebben iszunk hagyományos tehéntejet – a laktóz- és tejfehérje-érzékeny emberek száma megnőtt, így az alternatív fehérjeforrások iránti igény is emelkedett. Egy kanadai kutatás most kimutatta, hogy melyik növényi eredetű ital a legjobb választás, ha a tejet ki kell iktatni étrendünkből.

A kanadai McGill Egyetem kutatói megvizsgálták a hagyományos tehéntejet és a legnépszerűbb növényi helyettesítőket, és meglepő eredményekre jutottak. Megállapították, hogy egy egészséges szervezet számára még mindig a tehéntej jelenti a legjobb megoldást, hiszen ebben találhatók meg optimális arányban a fehérje, a zsír és a szénhidrátok – nem véletlen, hogy évszázadokig ittuk úgy, hogy nem volt vele bajunk.

Egyre többen vagyunk azonban, akiknek nem fogadja be a szervezete a tehéntejet, és nehezebben vagy egyáltalán nem képes hasznosítani a benne található értékes anyagokat. Számukra a legjobb megoldás a szójaital lehet.

Igen, a rettegett szójáról van szó – az italnak ösztrogénszerű tulajdonságai vannak, ezért sokan úgy félnek tőle, mint a tűztől. Csakhogy bizonyítottan nincsen semmiféle, a hormonháztartásunkba drasztikusan beleszóló összetevője, így a kutatás alapján biztosra mondható: ez a legjobb tejhelyettesítő. A benne található izoflavonok ráadásul rákmegelőző tulajdonságokkal is rendelkeznek, így még akár segíthetnek is megelőzni a daganatos betegségek kialakulását.

A harmadik helyezett egyértelműen a mandulaital lett, amely pozitív tulajdonságai mellett még alacsony kalóriatartalommal is rendelkezik. Ráadásul tele van egyszeresen telített zsírsavakkal, amelyek az egészségünkhöz és a fogyáshoz is hozzájárulhatnak. A mandulaital egyetlen hibája az, hogy nincs benne túl sok fehérje.

A kókuszital és a rizsital fehérjetartalma szintén alacsony, egyik sem mondható a legjobb tejhelyettesítőnek – persze lehet őket fogyasztani, de nagyobb mennyiségben való fogyasztása- ha a tehéntejet kerülni kell- indolokolt lehet egyéb fehérjeforrásokat keresni. A kutatók azonban a legideálisabb megoldásnak a szójaitalt illetve a hagyományos tehéntejet ajánlják továbbra is.

Forrás: ridikul.hu

Életigenlők.hu

Similar Posts