Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

A probiotikumok olyan hasznos baktériumok, amelyek az emberi szervezetben élnek, de természetesen egyes élelmiszerekben és italokban is megtalálhatók. Ezek az élő mikroorganizmusok a normális egészséget támogatják meg és elősegítik a bélbaktériumok elszaporodását és újratelepítését, illetve elősegítik a bélflóra egyensúlyát és még az immunitás fokozásában is szerepet játszanak. A probiotikumok fontos szerepet játszanak az egészségi állapot megőrzésében és a gyomor- és bélrendszer egészségének fenntartásában.

Az emberi bélrendszerben milliónyi bélbaktérium megtalálható, amelyek több mint 500 fajt képviselnek, és ezek minden egészséges emberi szervezet bélrendszerében megtalálhatók. Ezek a baktériumok nem betegítenek meg bennünket, sokkal inkább elősegítik, hogy mindig egészségesek maradjunk. Segítik az emésztést, az immunrendszer működést és a tápanyagok felszívódását. Ezek a baktériumok felelősek a tápanyagok szintéziséért, mint például a folsav, a niacin, a riboflavin, a B6- és a B12-vitaminok. Ha nem megfelelő a táplálkozásunk, ha betegek leszünk, ha túl sok stressz ér bennünket vagy antibiotikumkúrán vagyunk, akkor különféle egészségügyi problémáink adódhatnak.

A probiotikumot sokféle egészségügyi probléma esetén lehet használni. Például laktózintolerancia, hasmenés, székrekedés, Crohn- betegség, fekélyes vastagbélgyulladás, irritábilisbél-szindróma, húgyúti fertőzések, de még rheumatoid arthritis esetén is. A probiotikumok csökkenteni tudják a koleszterinszintet, a gyulladást és az allergiás megbetegedések kialakulásának kockázatát.

Ma már lehet fogyasztani probiotikus étrend-kiegészítőt. Érdemes szakembert megkérdezni, hogy milyen kiegészítő fogyasztását javasolja, ugyanis egyes betegségek, egészségügyi probléma esetén egyáltalán nem mindegy, hogy milyen probiotikumot veszünk magunkhoz.

Az úgynevezett barátságos probiotikus baktériumok segítik a bélrendszer gyulladásait csökkenteni és képesek az egészséges baktériumokkal kolonizálni, lehetővé téve azok megfelelő működését. Javítják a sérült bélfalat. Probiotikus kezeléssel javíthatók az emésztési állapotok, de olyan betegségeket is lehet általuk kezelni, mint Crohn-betegség, fekélyes vastagbélgyulladás, IBS, laktózintolerancia, hasmenés és székrekedés.

Az emésztőrendszer közvetlenül kapcsolódik az immunrendszerünkhöz és az általános egészségi állapothoz. A probiotikumok a bélrendszerben aktiválni tudják a T- és B- limfocitákat. Ezek az immunstimulációk fontosak a fertőzések elleni küzdelemhez és a megelőzéshez. A probiotikumok ezen kívül segítenek a meggyengült immunrendszer megerősítésében.

Elsősorban az élelmiszerekből érdemes ilyen probiotikumokat magunkhoz venni. Ilyen például a miso, a savanyú káposzta, a kimchi, a kombucha, a kefir, az édes sajtok, a spirulina, a chrorella, a kék és a zöld algák, illetve az olajbogyó.

Forrás: gyogyszernelkul.com

eletigenlok.hu

Similar Posts