Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 3 perc

Augusztusban már bőségesen fogyaszthatjuk az uborkát. Mi magunk is termeszthetjük, hiszen így legalább tudjuk, hogy vegyszermentes zöldséggel van dolgunk. Az uborka nagyon egészséges, még fogyókúrázók is bátran ehetik, hiszen a zöldség több mint 90 százaléka víz.

Az uborka tápanyagtartalma kiemelkedő

Az uborka nagyon sok értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Megtalálható benne a C-vitamin, a K-vitamin, a mangán, a kálium és a magnézium. Az uborka antioxidánsokban is bővelkedik, így nyáron érdemes annyit fogyasztani belőle, amennyit csak tudunk. Nemcsak nyersen vagy salátaként lehet felhasználni, hanem még hideg levest is készíthetünk belőle. A recept a cikk végén olvasható.

Milyen antioxidánsok találhatók meg az uborkában? Többek között a flavonoidok és a tanninok, amelyek elősegítik a káros szabad gyökökkel szembeni eredményes harcot, így pedig sok krónikus betegségtől óvhatjuk meg magunkat.

Nyáron kötelező hidratáltnak lenni

Nyáron sok folyadékot, elsősorban vizet szükséges fogyasztani. A hidratáció megőrzésére egész évben kiemelt figyelmet kell fordítani, de nyáron még jobban oda kell figyelni, hogy eleget igyunk. Az uborka 96%-a víz, így jól tesszük, ha sokat fogyasztunk ebből a zöldségből. Még hideg, frissítő italt is készíthetünk ebből a zöldségből.

Az uborka és a vércukorszint

Az uborkával kapcsolatban is végeztek vizsgálatokat. A kutatások során bebizonyosodott, hogy az uborka hatékonyan képes csökkenteni a vércukorszintet. Mivel az oxidatív stressz csökkentésében is kiemelkedő szerepet játszik, így tudja minimalizálni a cukorbetegséghez kapcsolódó szövődmények kialakulásának az esélyét.

Fogyókúra, jó emésztés

Mivel az uborka nagy százalékban tartalmaz vizet, így nemcsak a hidratációt segíti elő, de a fogyást is megtámogatja. Rosttartalmának köszönhetően elősegíti a rendszeres székletürítést, és könnyen eltelít, mégsem hizlal, mivel csak kevés kalóriát tartalmaz.

Kapros uborkaleves hozzávalói

  • 1 nagyobb uborka
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 evőkanál méz
  • víz
  • joghurt
  • 1 csokor kapor
  • ½ teáskanál kömény
  • 2 dl kefir
  • 1 teáskanál vörösborecet

Elkészítése

Tegye a turmixba az uborkát, a vizet, a fokhagymát, a sót, a borsot, a mézet és a kaprot. Turmixolja le az egészet, majd tegye a hűtőbe, hogy alaposan lehűljön. Keverje össze a maradék hozzávalókat és tálalás előtt keverje a leveshez azokat, de egyszerre is le lehet turmixolni az összes hozzávalót. A tányérba szedett levest díszítheti citromkarikával és egy csipetnyi friss kaporral.

Forrás: gyogyszernelkul.com

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

 

Similar Posts