Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

A B-vitamin-komplex egy csoportra utal, amelybe többféle B-vitamin is beletartozik. A B-vitaminoknak kitüntetett szerepük van az ételek energiává való átalakításában.

A B1-vitamin, vagyis a tiamin elengedhetetlen az egészséges növekedéséhez, illetve a szív egyes funkcióinak a fenntartásához. A B2-vitamin, a riboflavin segít a gyógyszerek és a zsírok lebontásában. A B3-vitaim, azaz a niacin segít fenntartani az egészséges koleszterinszintet és a bőr, az emésztés és az idegek egészségét.

A B5-vitamin, vagyis a pantoténsav az agy és az idegrendszer egészségét biztosítja. A B6-vitamin (piridoxin) a vörösvértest-termelésben vesz részt, amely a vérben oxigént szállít. Ez a vitamin az immunrendszer megerősítésében is részt vesz.

A B7-vitamin (bioton) nélkülözhetetlen az idegek egészségéhez, de a haj és a körmök növekedését is elősegíti. A B9-vitamin, vagyis a folsav csökkenti a születési rendellenességek kockázatát.

A kobalamin, vagyis a B12-vitamin jelenléte a szervezetben megakadályozza a vérszegénység kialakulását, de az idegek normális működéséhez is szükség van rá.

Egyes kutatások arra mutatnak rá, hogy a B6-, B9- és B12-vitaminok segíthetnek megelőzni a migrénes epizódok kialakulását. A B12-vitamin önmagában pedig nagyon hatásos lehet depresszió esetén és a szorongás oldására.

A B-vitaminok erős sebgyógyító hatással rendelkeznek. Legfőképpen a B12-vitamin bizonyult hatásosnak főleg cukorbetegeknél, a gyakran kialakuló fekélyes sebek kezelésében.

A PMS (premenstruációs szindróma) kellemetlen tüneteket foglal magába és a menstruáció előtt jelentkezik, megkeserítve ezzel jó néhány nő életét. Kutatások arra mutatnak rá, hogy a B6-vitamin és a kalcium együttese jelentősen képes lecsökkenteni ezeket a kellemetlen tüneteket.

A vegetáriánusok és a vegánok szervezete gyakran küzd B12-vitamin hiányával, hiszen ez a vitamin főleg állati termékekben, húsban és tejtermékekben fordul elő. A vegetáriánusok, de főlek a vegák nem fogyasztanak ilyen termékeket, így az ő szervezetükből gyakran hiányzik ez a vitamin. Nekik valamilyen kiegészítő formájában szükséges ezt a vitamint bevinni.

Az idősebb emberek is gyakran szenvednek ennek a vitaminnak (B12-vitamin) a hiányától. Márpedig több kutatás is azt támasztotta alá, hogy a B12-vitamin lassítja az agy öregedési folyamatait.

Forrás: gyogyszernelkul.com

eletigenlok.hu

Similar Posts