Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 3 perc

Legyen deutérium csökkentett a víz, amit iszunk, mert a szervezetünk is ezt termeli

Dr. Boros G. László a Kalifornia Egyetem (UCLA) biokémikus professzora felhívta a figyelmet arra, hogy a szervezetnek valójában a szükségesnél nagyobb mennyiségű víz bevitelére nincs szüksége, hiszen az élelemben található természetes, állati eredetű zsiradékból maga a szervezet állítja elő azt az egészséges deutériumszinttel rendelkező vízmennyiséget, amire a sejteknek a normális működésükhöz szükségük van. Ezt a témát jártuk körül a Los Angelesben élő kutatóorvossal.

– A helyes vízivásról és a bizonyos deutérium-csökkentett vízről tartott előadást, amit az Életigenlők olvasóival is fontos megosztani…

– Az emberek úgy gondolják, hogy mivel a víz iható, ezért inni kell – ez nem így van. A vízivást a szomjúság szabályozza, tehát nem a manapság elterjedt javallatoktól függ. Azt javaslom, hogy aki szomjas, igyon annyi vizet, amennyi ahhoz szükséges, hogy a szomját oltsa, illetve az a víz, amit iszik, legyen deutérium-csökkentett, mégpedig azért, mert a szervezetünk is ezt a vizet termeli a táplálékunkból, ami legjobb akkor, ha minél több zsírt vagy zsírsavat tartalmaz, a legpreferáltabbak a természetes eredetűek.

– Hogyan bevihetők a természetes eredetű zsírsavak? Mik a jellemzőik?

– Úgy jellemezném, hogy ezek olyan állatokból származnak, amelyek természetes élőhelyükön és természetes táplálékokat fogyasztva állítják elő a saját zsírjukat. Tehát a háztáji állatok zsírja a legegészségesebb, ezekből termeljük a legtöbb deutérium-csökkentett vizet a szervezetünkön belül az ún. mitokondriumokban. (A mitokondrium az energia előállításában és annak elraktározásában szerepet játszó sejtszervecske. Az előállított energiát makromolekulák formájában tárolja. – a szerk.)

Ezeknek a biokémiai alapelveknek az összefüggése, ami fontos lehet mind a betegek, mind az orvosok szempontjából. Azért fontos ismerni a mitokondriális nanomotorok működésének az elveit, mert ezek alapján mindenki el tudja dönteni, hogy mennyi vízre van szüksége.

– Az emberek többsége nem ismeri ezeket a biokémiai folyamatokat…

– Éppen ezért mondom, hogy velük bármit és bármennyit meg lehet itatni, mert nem tudják, hogy valójában mennyire károsítja vagy károsíthatja a szervezetüket, sejtjeiket a fölöslegesen bevitt víz vagy bármilyen más egyéb bevitt folyadék vagy táplálék, ami nem természetes eredetű. Feltehetőleg magas deutériumtartalommal rendelkező nagyipari zsírok vagy nagyipari állati- és növényi termékek fogyasztása eredményezi azokat a nagyon jelentős betegség epidemiológiai (átöröklési – a szerk.) tendenciákat – cukorbetegség, elhízás, rákbetegség – amik ma már társadalmi betegségeknek számítanak.

– Min tudunk változtatni?

– Leginkább táplálkozással tudjuk szabályozni a szervezetünk működését azáltal, hogy a táplálékunk minél több hidrogént, és ne deutériumot tartalmazzon, de ez csak természetes alapanyagú, és természetes élőhelyről származó állatokból, égetett zsírokból állítható elő. Minden, amit megeszünk, abból víz lesz. Annak a deutériumtartalma, amit megeszünk, határozza meg a
szervezetünkben lévő anyagcsere víznek a deutériumtartalmát, ezt mindenképpen csökkenteni kell a sejtek egészséges működése szempontjából.

– Változhat-e ebbe az irányba az egészségügyi javallat?

– Valamikor az őseink nem is ittak vizet, mert a víznek megvoltak az esetleges káros hatásai, éppen azért, mert a víz fertőzött lehet, vagy esetleg faunák vagy baktériumok élhetnek benne, ezért többségében táplálék vagy alkohol (bor, sör) formájában fogyasztották a folyadékot. Ez az őseinkre nagyon igaz. Valójában az a fontos, hogy ezeket az elveket ismerve ugyanolyan módszereket és elképzeléseket alkalmazzunk saját magunk és egészségünk megőrzése számára, ami a régebbi korokra vezethető vissza és nem a jelenlegi ipari szennyezett és a legkülönfélébb egészségtelen, emberi fogyasztásra alkalmatlan táplálékot fogyasszunk, aminek megvan a sajátos népegészségügyi káros hatása, az életminőség romlása. Ezeket a szempontokat ismerve tudjuk az anyagcsere víz pontos deutérium-csökkentett és deutérium csökkentő szerepét bevinni az egészségügyi gyógyászati alkalmazások közé.

– A daganatos betegségek esetében a deutérium-csökkentett víz fogyasztása rendszeresen szóba kerül. Ön szerint elérhető?

– Úgy gondolom, hogy nagy szerepe van a daganatos sejtek megelőzését tekintve is a helyes vízivásnak és a szervezeten belül a megfelelő deutérium mennyiségnek. Vizet akkor kell inni, amikor arra a szervezetünknek szüksége van, azaz, amikor szomjasak vagyunk és annyit, amennyi a szomj oltásához szükséges. Azt nem tudom, mi az elérhetősége, vagy hogy pontosan hogyan érhető el Magyarországon. Az Egyesült Államokban elérhető.

– Támogatott?

– Nem támogatott, az egészségbiztosítók nem támogatják, mert nem számít gyógyszernek. Most már vannak az Egyesült Államokban új hatóanyag vizsgálatok deutérium-csökkentett vízzel kapcsolatban, amit a klinikai vizsgálati eredményektől függően fognak gyógyászati eszközként használni.

Vajda Márta

Az interjú az Életigenlők magazin 2019. téli-ünnepi számában jelent meg.

Kapcsolódó: 

Milyen és mennyi vízre van szüksége szervezetünknek? – beszélgetés Dr. Boros G. László biokémikussal

eletigenlok.hu

Similar Posts