Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Nem pusztán a testünk, hanem az agyunk egészségére is fokozottan ügyelni szükséges. A természet felkínál olyan tápanyagokat, gyógynövényeket, amelyek segíthetnek abban, hogy az agy még idősebb korunkban is hatékonyabban működjön.

Az agy egészsége és az életmód

Agyunk egészségét sokáig megőrizhetjük, amennyiben egészséges táplálékokat veszünk magunkhoz. Az sem mindegy, hogy milyen életmódot folytatunk. Az agy egészségét negatívan befolyásolják a káros élvezeti szerek, mint a nikotin vagy az alkohol, illetve amennyiben nem trenírozzuk az agyunkat – nem csak a testünknek van szüksége mozgásra, kihívásokra –, úgy gondok lehetnek a memóriával, és idősebb korunkban olyan betegségek jelentkezhetnek, mint demencia vagy éppen Alzheimer-kór. Az agyunkat is táplálni szükséges, még ha ezt nem is a szó szoros értelmében tesszük. Azt azonban mindenkinek tudnia kell, hogy a naponta fogyasztott táplálékok igenis hatással vannak az agy egészségére. Milyen tápanyagokra van szüksége az agynak, hogy jobban működjön?

Az antioxidánsok kiemelkedő szerepe

Vitaminok közül az A- , C- és E-vitamin számít antioxidánsnak. Ezek a vitaminok csökkentik a szervezetben, így az agyban is az oxidatív stressz negatív hatásait. Milyen táplálékokkal vihetünk be antioxidánsokat a szervezetünkbe? Többek között sok antioxidánst tartalmaznak a bogyós gyümölcsök. Ezek közül a gyümölcsök közül is kiemelkedő szerepe van az áfonyának.

Antioxidánsokban bővelkednek a citrusfélék, mint például a grépfrút, a citrom, a narancs vagy a mandarin. Ne feledkezzünk meg a keresztesvirágú zöldségekről sem, a brokkoliról, a káposztáról vagy a kelbimbóról.

Az agy számára nagyon hasznos tápanyagokat tartalmaznak a diófélék és a magvak, illetve az agy működését az omega-3 halolaj is jelentősen megtámogatja.

A B-komplex-vitaminok, mint agyműködést támogatók

A B-komplex-vitaminok is megtámogatják az agy működését, különösen a B6- és a B12-vitaminnak van fontos szerepe, hiszen mindkettő védelmet jelent az idegrendszer számára, de nagyon hasznosak a stressz oldásában is, amely szintén káros hatással van az idegrendszerre.

A D-vitamin nem csak az immunrendszernek és a csontoknak jó. A D-vitamin is egy fontos vitamin az agy számára, hiszen egészségesen tartja a sejteket. D-vitamin termelődik a szervezetünkben napfény hatására, de kiegészítők formájában is magunkhoz vehetjük.

Forrás: gyogyszernelkul.com

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts