Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Léteznek olyan vitaminok és zsírsavak, amelyek megakadályozzák a memóriavesztést. Ezek a kiegészítők a következők: B12-vitamin, ginkgo biloba és omega-3 zsírsavak.

A tudósok már régóta vizsgálják a B12-vitamin, vagyis a kobalamin alacsony szintje és a csökkent memória közötti összefüggést. Megállapítást nyert, hogy a B12-vitamin magasabb szintje elősegíti a memóriavesztés megelőzését. Bizonyíték van arra is, hogy ez a vitamin lelassítja a korai Alzheimer-kórban szenvedő emberek kognitív hanyatlását. Kiknél fordul elő ennek a vitaminnak a hiánya? Például bél- és gyomorbetegségben szenvedőknél és szigorú vegetáriánusoknál.

Az E-vitamin is nagyon hasznos lehet, legfőképpen idősebb emberek számára az agy és a memória számára. Nagyobb mennyiségben azonban nem szabad szedni ezt a vitamint, különösen vérhígítót szedőknek és szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek kell óvatosan bánniuk ezzel a vitaminnal. Egyes feltételezések szerint nagyobb mennyiségben szedve ez a vitamin akár a prosztatarák kialakulásához is vezethet.

E-vitamin-hiány azoknál fordulhat elő, akik alacsony zsírtartalmú ételeket fogyasztanak. A diófélék, a magvak, a sötét színű gyümölcsök, például az áfonya, az avokádó vagy a szeder, illetve a zöldségek, mint a spenót, vagy a paprika gazdag forrásai ennek a vitaminnak.

A ginkgo biloba megakadályozhatja az Alzheimer-kór kialakulását, pontosabb csökkenti a kialakulásának a kockázatát. A halolaj is nagyon egészséges. Akik rendszeresen fogyasztják, kevésbé vannak kitéve az agyat érintő katasztrófáknak, például a stroke-nak.

A memória javítására a mediterrán étrend is nagyon alkalmas. Milyen táplálékok tartoznak ebbe az étrendbe? Többnyire a növényi alapú élelmiszerek, a vörös hús teljes korlátozása, de a halételek, az olívaolaj is a mediterrán étrend alapjait képezik.

A MIND étrend és a DASH diéta (étrend a magas vérnyomás ellen) szintén csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyeit. A MIND diéta például legfőképpen a zöld leveles zöldségek és a növényi alapú táplálékok rendszeres fogyasztását szorgalmazza.

Agyunkat védi még az egészségi alvási szokások megteremtése. A rendszeres testmozgás az agyat is aktiválni tudja, így segítve bennünket hozzá a jobb memóriához.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Életigenlők.hu

Similar Posts