Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 4 perc

„Játszott ezüstös hajú dámákat, penészes szempillájú házsártosokat, loncsos toprongyrémeket, boszorkákat, idős hölgyeket, ütődött vagy ravasz mosónőket, bölcs és jó munkásasszonyokat, lumpensatrafákat, mesevasorrú bábákat és vérszívó kapitalistánékat…… játszott arisztokrata nagymamákat és proletár nagyanyókat, ezüstkanáltolvaj reszketeg szeniliseket és örökfürge agyonnyűhetetleneket, agg delnőket és roskatag töpörödötteket, félelmetes spinéket és nevetséges szipirtyókat, méltóságos rémdémonokat és alkoholtól kiégett csőlakókat…”

„Szertelenségre hajló. Energiái túlhabzanak. Színpadon is, életben is. Jobb híján azt mondhatnók: Jókai-alak. Egy Timár Mihály totalitásigénye fűti. Bárminek kezdjen neki, akkora energiával támad a leküzdendő nehézség ellen, ami már nem hétköznapi.”

“…Nem magyarázhatjuk azzal, hogy jótékonyság hajtja, vagy hogy szilaj felelősséget érez elesett pályatársai és a rászorulók iránt. Fel kell tételeznünk, hogy közéleti ténykedése egyfajta kiélési forma.”

„Volt vén és még vénebb.”
 Molnár Gál Péter, 1968.

Ez év június 6-án töltötte volna 107. életévét Gobbi Hilda Emília Gizella (Budapest, 1913. június 6. – Budapest, 1988. július 13.) Kossuth-díjas színművésznőnk, érdemes és kiváló művész, a magyar színháztörténet egyik legérdekesebb, legeredetibb és egyik legközkedveltebb alakja. Gobbi Alajos zeneszerző, karmester és hegedűtanár unokája. Ezért életigenlő nagyjaink szellemi nagyasszonyai közé soroltatott.

Ezek miatt rá emlékezünk.

Csatlakozván Molnár Gál Péter utolsó mondatához, Gobbi Hildánál az öregség szinte metafizikai, spirituális állapot, mintha 20. századi graiaként eleve öregen született volna, ő az aggság-bölcsesség géniuszának női manifesztációja, akár Füst Milán a férfiúi szellemi vénségé, ugyanis a poéta magiszterről az a legenda járta, hogy 28 éves korában elhatározta, hogy ő biz’ öreg lesz.

Életigenlés-kollekciói

Szó szerint színház- és színész- építő munka

A) A háború után tevékenyen közreműködött a Nemzeti Színház újjáépítésében. Elkötelezett baloldaliként részt vett a közéletben is. Egy interjúban mondta egyszer: „Én sohasem voltam csak színész. Hiszek abban a sokak által ostobaságnak vélt közhelyben, hogy a színész akarva-akaratlanul mindig politizál. Már csak azért is, mert másfél méterrel magasabban áll a közönségnél, amikor szól hozzá.”

B) Kezdeményezésére jött létre a Bajor Gizi Színészmúzeum, a színinövendékeknek a Horváth Árpád kollégium, az idős színészek számára pedig a Jászai Mari és az Ódry Árpád színészotthon.

C) A Jászai Otthonból később – szintén az ő kezdeményezésére – a fiatal színészek otthona lett. A Színházművészeti Szövetségben, valamint a Színész Szakszervezetben sokat tett a rászoruló színésztársaiért

D) Végrendeletében – mivel családja nem volt – vagyona egy részéből az Aase-díjat alapította meg, illetve az összeg kis részéből rászoruló, idős színésztársait támogató alapot hozott létre – ez a támogatás azonban mára jelentéktelen összegűvé vált.

E) A Visegrád-Szentgyörgypusztán, a Kisoroszi-révnél lévő nyaralóját alkotóház céljára ajánlotta fel. Tiszteletére alapították meg a Gobbi Hilda-díjat a pályájuk delén túl lévő, korábban nem díjazott színészek számára.”

Nőkhöz való vonzalmát felvállalta, de nem harsányan, valami felsőbbrendű állapotnak állítván, hanem higgadtan mintegy jóérzésű entellektüel

Hosszú éveken keresztül élt együtt Temessy Hédi színésznővel, majd Galgóczi Erzsébet írónővel.

Állat-barátság

„Egy pasaréti kis villában lakik Gobbi Hilda daxli kutyák, kanárimadarak és egy pompás könyvtár társaságában.”  (Barabás Tamás, Gyorsfénykép a jubiláns Gobbi Hildáról, Béke és Szabadság, 1955. szept. 14., 16.)

Életpályája

Gobbi Hilda országos ismertségét felejthetetlen alakításai ellenére inkább egy rádiós szappanoperának, A Szabó családnak köszönheti.

Római katolikus családba született 1913-bam Budapesten. Az apai ágon olasz származású Gobbi Hilda a gimnázium után a putnoki Gazdasági Felső Leánynevelő Intézetbe járt, majd a Pázmány Péter Tudományegyetem Botanikus Kertjében gyakornokoskodott. 1932 és 1935 között az Országos Magyar Királyi Színművészeti Akadémia ösztöndíjas növendéke volt. Olyan osztálytársakkal járt együtt, mint például Beregi Lajos, Fónay Márta, Gellért Endre, Horvát Ferenc, Szentpétery Ida vagy Vári Anna. A vizsgaelőadásán Phaedrát játszotta.

A diploma átvétele után a Nemzeti Színházhoz szerződött. 1960 és 1970 között a József Attila Színház, 1971-től 1982-ig újra a Nemzeti, majd 1982-től haláláig a Katona József Színház tagja volt.

Első filmszerepe A kölcsönkért kastélyban volt 1937-ben, de már a háború előtt 15 filmben szerepelt. A német megszállás, 1944. március 19. után illegalitásba vonult. Apjától, Gobbi Ede századostól, egy munkaszolgálatos zászlóalj parancsnokától, katonai mentesítő űrlapokat szerzett az ellenállás részére, melyeket felsőbb kapcsolatain, Horváth Árpádon és Major Tamáson keresztül továbbított.

Sokoldalú művészként drámai művekben és vígjátékokban egyaránt sikereket ért el, felejthetetlen alakításaink sorát felsorolni is nehéz. Emlékezetes alakítása volt: Gertrudis Katona József Bánk bánjában, Karnyóné Csokonai: Az özvegy Karnyóné és a két szeleburdiakban, Mirigy Vörösmarty Mihály Csongor és Tündéjében. Bár többek között ezeknek az alakításoknak köszönhetően beírta nevét a magyar színháztörténetbe, országos ismertségét mégis filmes, televíziós és rádiós szerepeinek köszönhette.

1988 július 13-án hunyt el Budapesten.

Díjai

Farkas–Ratkó-díj (1941)
Magyar Szabadság Érdemrend ezüst fokozata (1947)
Kossuth-díj (1949)
Érdemes művész (1950)
Kiváló művész (1955)
A Munka Érdemrend Arany fokozata (1973)
SZOT-díj (1977)
A Magyar Népköztársaság Zászlórendje (1983)
A Magyar Népköztársaság Babérkoszorúval Ékesített Zászlórendje (1988)

Batári Gábor

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts