Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

A szem a lélek tükre – tartja a mondás. Mint ahogy a lelkiállapotunkra is lehet következtetni a szemből, úgy az egészségi állapotunkról is tanúskodhat. Vannak ugyanis a szemben és a szem körül olyan árulkodó jelek, amelyekből a hozzáértők le tudnak szűrni bizonyos dolgokat.

A szem váladékozása reggelente nem jelent problémát, de ha ez egész nap vagy hosszú napokon keresztül észlelhető, akkor lehet, hogy szemhéjgyulladása van, amit kezelni szükséges. Allergia is okozhatja a szem váladékozását.

Ha a szem pirossá válik, akkor lehet, hogy kötőhártya-gyulladása van, ami nagyon kellemetlen, hiszen erős viszketéssel jár együtt. A kötőhártya-gyulladást vírusok és baktériumok is okozhatják. Meglehetősen veszélyes betegségről van szó, hiszen fertőző. Bakteriális fertőzésnél általában csak az egyik szem érintett, míg vírusos fertőzés esetén mindkét szem áldozatul esik a betegségnek.

Ha valakinek könnyezik a szeme, azt több minden okozhatja. A könnyező szem kiváltó oka lehet a hideg időjárás, de allergiás reakció, illetve szárazszem-szindróma miatt is könnyezhet a szem.

A kontaktlencse viselése megemeli a szem fertőzésének a kockázatát, hiszen puszta kézzel, ujjal helyezzük azt a helyére. A kontaktlencse okozta fertőzés tünetei között szerepelhet a szem fájdalma, de a látás megváltozása vagy csökkenése is jelezheti, ha baj van a lencsével. Ha ilyet vagy hasonlót tapasztal, azonnal keressen fel egy szemész szakorvost, ugyanis a kontaktlencse okozta fertőzés súlyos szövődményeket is okozhat.

A szaruhártya betegsége lehet a szaruhártyafekély, amely tályogszerű fertőzéssel jár együtt. Ha az utóbbi időben gond van a látásával, mindenképpen forduljon orvoshoz, mivel a szaruhártyafekély a szem egészségét, pontosabban a látást is veszélyezteti.

A farkasvakság azt jelenti, hogy valaki nem lát a sötétben. Ennek a betegségnek a kialakulásában nagy szerepet játszik az A-vitamin hiánya.

Úszkáló homályok is megjelenhetnek, amelyek a látómezőben lebegnek. Ezeket az üvegtesti homályokat általában az üvegtest öregedése okozza. Hiszen a szem is öregszik, így az üvegtest állapota is romlik. Azonban ezek az úszkáló homályok akkor is megjelenhetnek, ha az üvegtest leválik a retina felszínéről, mert ekkor vér kerül az üvegtestbe. Ilyenkor azonnal keresse fel a szemész szakorvosát!

Forrás: gyogyszernelkul.com

eletigenlok.hu

Similar Posts