Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Régóta folyik a vita arról, mennyire és milyen mennyiségben egészséges a tojás fogyasztása. A legújabb tanulmány szerint napi 1 tojás gond nélkül élvezhető, nem káros a szívre nézve. Az embereket évtizedek óta kétségek között tartja a tojás fogyasztása: mennyit és hogyan érdemes enni belőle, hogy a szív még ne lássa kárát?

Egy friss, jelentős tanulmány azonban kétségtelenül megkönnyebbülést hozhat a tojásimádóknak. Eszerint napi 1 tojás gond nélkül ehető és egészséges, nem kell a szívünk miatt aggódnunk.

„A mérsékelt tojásfogyasztás, mely nagyjából napi egy darabot jelent a legtöbb ember számára, nem emeli a szív- és érrendszeri betegségek és a halál kockázatát, még ha valaki szenved is szív- és érrendszeri betegségben vagy diabéteszben” – mondta el Mahshid Dehghan vezető szerző, a kanadai, hamiltoni McMaster Egyetem Népesség-egészségügyi Kutató Intézetének (PHRI) kutatója.

A tanulmány több mint 177 ezer ember adatait elemezte. Dehghan kutatócsoportja három nagy és hosszú távú, a PHRI-ben végzett nemzetközi vizsgálat adatait tekintette át. A három tanulmány olyan embereket foglalt magába, akik 50 különböző országban éltek 6 különböző kontinensen, s jövedelem-szintjük is más volt. Vagyis, az eredmények széles körben alkalmazhatók – mutattak rá a kutatók.

A vizsgálatokban részt vevő emberek többsége napi egy vagy kevesebb tojást evett – ez azt sugallja, hogy a fogyasztás ezen mértéke biztonságos – mondta el Dehghan.

„Nem találtunk összefüggést a tojásbevitel és a vérkoleszterin, annak összetevői vagy más kockázati tényezők között – tette hozzá. – Az eredmények robosztusak, széles körben alkalmazhatók egészséges, de szív- és érrendszeri betegséggel küzdők esetében is.”

A tojás alapvető tápanyagaink közé tartozik, s annak egy igen olcsó forrása. Salim Yusuf, a kutatás és a PHRI vezetője rámutatott: a tojással és az egészséggel kapcsolatos korábbi vizsgálatok ellentmondásos eredményeket hoztak. Ennek oka az, hogy ezen tanulmányok többsége viszonylag kicsi vagy közepes méretű volt, s nem foglalt magába több országból származó, nagy mennyiségű embert.

Két amerikai táplálkozási és szív-egészségügyi szakértő egyetértett abban, hogy ideje adni a tojásnak még egy esélyt.

Dr. Guy Mintz, a New York-i, Manhasset-i Sandra Atlas Bass Szívkórház kardiovaszkuláris egészség osztályának vezetője megerősítette, hogy napi egy tojás elfogyasztása szív- és érrendszeri következmények nélkül marad.

Audrey Koltun dietetikus, a New York-i, Lake Success-i Cohen Gyermekegészségügyi Központ endokrinológusa szerint a tojás tápértéke állandó kérdés a páciensek körében. S korábban a válasz meglehetősen nehéz volt, hiszen számos tanulmány hozott ellentmondásos eredményt.

A tojásnak magas a koleszterinszintje, ugyanakkor ez az élelmiszer igen tápláló is. Számos nélkülözhetetlen vitamint és ásványi anyagot, valamint igen jó minőségű fehérjét tartalmaz. A tojásfehérjében található a legtöbb protein, míg a sárgája vasat, foszfort, zsírban oldódó vitaminokat, köztük D-vitamint, B-vitaminokat, egészséges zsírt és egyéb értékes tápanyagokat tartalmaz.

S ha mindez nem lenne elég, a tojás olcsó, nem feldolgozott étel, hozzáadott cukrok, tartósítószerek, színezékek nélkül.

A tanulmányt az American Journal of Clinical Nutrition szaklap jelentette meg.

Forrás: napidoktor.hu

eletigenlok.hu

Similar Posts