Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Kevés dolog változtatta meg annyira az emberek élelmiszervásárlási és tárolási szokásait, mint a hűtőszekrény. De alacsony hőmérsékleten sem lehet mindent tárolni, mindegy, hogy hosszabb vagy rövidebb időről van szó.

Alma

A gyümölcsökre nagy általánosságban igaz, hogy nem tesz jót nekik a hűtőben való “érlelés”. Az alma például nagyon jól elvan szobahőmérsékleten akár hetekig is. Hűtőbe csak akkor kell tenni, ha már fonnyadni kezd. Ugyanez igaz a barackfélékre is, amiket sosem szabad hosszabb ideig a hűtőben tárolni.

Banán

A banán esete sokkal érdekesebb. Aki lassítani akarja az érést, nyugodtan hűtőbe teheti a gyümölcsöt. A szőlő csak bor formájában való hűtőbe, az asztalon egy tálban érzi a legjobban magát. Fontos azonban, hogy nagyon érzékeny az etilénre, ezért nem szabad kivi, alma, vagy körte közelében tárolni.

Sárgadinnye

Forró nyári napokon mennyei enyhülést jelenthet a hideg sárgadinnye. De a gyümölcs antioxidánsa rosszul viseli a hűvös környezetet, ezért csak akkor tároljuk a hűtőben, ha már fel van szeletelve.

Paradicsom

A zöldségek közül a paradicsom kimondottan rosszul tűri a hideget, ha túl sokat vásároltunk belőle, inkább főzzük meg szósznak, minthogy később rossz ízével keserítse életünket a hűtőből kivéve. A hagymát soha nem szabad hűtőbe tenni, mert azonnal megpuhul tőle, a fokhagyma pedig az intenzív ízét veszíti el a hűtőszekrényben. Szintén nem érdemes alacsonyabb hőmérsékleten tárolni a sárgarépát, mert a benne lévő keményítő bomlani kezd és elveszíti finom ízét.

Dzsemek

A dzsemeknek sincs szüksége hűtésre, amíg meg fel nem bontjuk az üveget, utána viszont mindenképp hűvösön kell tartani őket. A kávé- legyen szó szemes vagy darált változatról – a hűtőben lévő nedvességtartalom miatt nem alkalmas ilyenfajta tárolásra, de egyébként sem romlandó.

Olajok

Az olajok tulajdonképpen tönkremennek a hidegben, a kenyér pedig nagyon gyorsan kiszárad, ezért ezeket sem szabad hűtőben tárolni. És bár az ember szívesen eszik hideg savanyú uborkát, az ecetes zöldségnek sem tesz jót a hidegben tárolás. Ha mindenképpen hűvösen akarjuk enni, akkor étkezés előtt egy rövid időre betehetjük a hűtőajtóba, de a spejz hidege bőven elég nekik.

Méz

Végül a mézet is meg kell említeni a hőtőtől irtózó élelmiszerek között. A hidegben a mézből kiválnak a cukorkristályok, s hiába melegítjük fel, a korábbi viszkózus állapotot és aranysárga színt már sohasem érjük el.

Forrás: hazipatika.com

Életigenlők.hu

Similar Posts