Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 4 perc

Onkológus nőgyógyásznál jártam… Benéztem a kulisszák mögé, mert interjút készítettem Dr. Bottyán Erik főorvossal, aki elmondta, nem is olyan félelmetes sem a vizsgálat, sem a kisebb műtétek. A sok hasznos tudnivaló mellett szintén kiderült, hogy a mellvizsgálat nem csak a mammográfia…

– Diagnózis rák…ez elég sokkoló. Ezért is jó, ha rendszeresen járunk vizsgálatokra. Miből áll?

– Nálunk az emlőrák a leggyakoribb. És sajnos: mikor megy a beteg orvoshoz? Ha már érez valamit. Ilyenkor sürgős mammográfiát végzünk. Az a gyakorlat, hogy tízből kilencszer másnap, vagy aznap elvégzik a vizsgálatot. Az ultrahang, a mammográfia megtörtént, a következő vizsgálat a tű-mintavétel, mert a gyanús csomó sajnos adott.„Ne ijedjen meg, nem fog fájni” – szoktam mondani, csak egy szúrás. Ami nehézség volt sokáig, hogy a tű-mintavételi leletet postán küldték ki, csak egy hónap múlva érkezett meg. A közelmúltban sikerült elérni, hogy egy hét múlva elmehessen érte a páciens. Miután megnéztem a leletet, tovább kell lépni, különben csúnya rákos folyamat is kifejlődhet. Azonban, ha megoperáljuk és kezeljük, meggyógyul. Beutalom az onko-teamhez.

– Jön az onko-team

– „És ott mit csinálnak, rögtön leviszik a mellemet?”- kérdi gyakran a páciens. „Előre nem vetítünk semmit, az Isten áldja meg!” – szoktam válaszolni, hogy oldjam a feszültséget. Ott megmondják, mit kell tenni, ha operálni kell, ott a sebész, ha sugarazni a radiológus, és innentől már sínen van a dolog. Előfordul, hogy azt mondja, nem engedi a mellét levenni, előbb elmegy alternatív gyógymódokat megpróbálni.

– Az alternatív út

– Erre azt mondom, hogy mindenhova elmehet: gyógyfüveshez, gyógynövényeshez, természetgyógyászhoz, mindegyik hasznos a maga területén, mert a gyógynövény nem méreg, nem citosztatikum. Csak van egy időintervallum, amin belül érdemes kideríteni, hogy használ, vagy nem használ. Mindig azt hangsúlyozom, hogy a hivatalos orvosi szabályok, az orvosi protokoll szerint kell eljárni. Viszont végtelenül hiszek abban, hogy a komplementer gyógymódok – a táplálék-kiegészítők – a sugárkezelés, a kemoterápia mellékhatásait rendkívüli módon csökkentik, azokra nem mondhatja senki, hogy nem használ. A legjobb, ha az orvosit és a komplementer gyógymódokat együtt alkalmazzák a daganatos kezelésekben, rehabilitációkban.

– Az onko-team után

– Pillanatok alatt, várakozás nélkül, megindul a kezelési folyamat. Ha túl van a műtéten, akkor kerül vissza hozzám a beteg. Félóra-óra egy beteg, varratok, ellenőrzés, gyógyszerfelírások, el is beszélgetünk, hogy mit csinál, hogy csinál, mit eszik, hogy eszik, hova jár, jár-e valamilyen rehabilitációra… Az utógondozás szigorúan az előírt szakmai protokoll alapján történik. (hasi CT, hasi UH, csontizotóp vizsgálat, labor: tumor markerek).

– Egy melldaganatnál mi lehet a lelki háttér?

– Mindennél van lelki háttér. Szinte minden betegségnek a harmónia megbomlása a végső oka: ha mell, akkor valaminek az eltagadása a mellel-szívvel, a szeretettel kapcsolatban. A lelki vezetés, a hozzáállás csodákat tud tenni. „Rákos vagyok, akkor meghalok”?- kérdik sokszor pácienseim. Ha ki akar gyógyulni belőle, akkor ki lehet. Ezért hosszadalmasabb egy kicsit a daganatos betegeknél a gyógyulás.

– Jár-e felnőtt betegeknek a rehabilitációs időszakban dietetikus, lelki tanácsadó, személyi edző – gyógytornász?

– Abszolút. Ez mondhatni bejáratott. Van, úgy hogy nem a betegnek kell intézni. Mondok egy példát, lehet attól még szívbeteg valaki, mert daganatos. A daganat miatt akár már jól is van, de szanatóriumba küldjük, mint szívbeteget. Azt szoktam javasolni, hogy a daganatát felejtsék el, és a diagnózisába, meg a zárójelentésébe csak szív panaszok; enyhe szívelégtelenség kerüljön, ez alapján rehabilitálják, az is jót tesz neki.

– Meddig van nyilvántartva egy daganatból gyógyuló páciens?

– Tíz évig. Eddig öt év volt, de most áttették tízre. Öt év múlva már gyakorlatilag gyógyult. Utána jár ellenőrzésre, mint előtte, csak nem onkológiai gondozásnak hívják, hanem már szűrésnek.

– Hogyan zajlik a szűrése a nőgyógyászati daganatoknak?

– A méhnyakrák-szűrés egyszerű citológiai vizsgálat. Petefészekrák és mióma gyanúnál hüvelyi ultrahang szükséges. Ha a méhnyakrák-szűrés leletére HPV „kérdőjel” kerül, az még nem ok az ijedelemre, csak jelzi, hogy további vizsgálat kell. A további vizsgálattal derül ki, hogy HPV6-os, 8-as, 32-es törzs stb. van-e jelen és hogy a lelet magas, illetve alacsony rákkeltő kockázatú, esetleg negatív? Ha magas rákkeltő kockázatú: na, akkor jön a „jaj, most méhnyakrákom lesz?” – kérdezi halálra váltan a páciens. Akkor elmagyarázom az, hogy pozitív, még nem jelent semmit, a méhnyak-rák átlagosan 13 év alatt alakul ki. Ezért nem csináljuk hetente a kontrollt, hanem fél- háromnegyed évenként, semmi úgymond sürgős. Fontos tudni, hogy a HPV esetek kb. 80 %-a spontán is gyógyul, mert az egészséges immunrendszer leküzdi.

– Ilyenkor gyógyszeres kezelés van?

– Nem. Beavatkozás: picike kimetszés, tehát méhszájplasztika. Ugyanaz a műtét, csak sokkal kisebb, mint mikor a szülés után bereped a méhszáj és méhszájplasztikát végeznek.

– Vannak szűrőkamionok mostanában, szívesen veszik az emberek?

– Igen, itt nálunk is van, és szívesen veszik. Fontos, hogy milyen évjáratú géppel csinálják a mammográfiát. Azt is mindig hangoztatom, hogy az emlő teljes vizsgálata: tapintás, képalkotás, mammográfia, ultrahang, tű-mintavétel. A szűrőbuszban végzett vizsgálat után mindig megkérdezem a beteget: „Látta orvos?” Megtapogatta valaki a mellét?„Készült ultrahang?”Mivel az emlő vizsgálata nem csak mammográfiából áll.

Vajda Márta

Életigenlők.hu

Similar Posts